Bestill høstutgaven her

Frihet, verdighet og håp

GAZA: NY TID møter forskjellige stemmer i Gaza i dag: Om USAs nye plan, og forholdene på bakken.

Vi er der nå, i 2020. Verden rundt har man diskutert nyttårsplaner for 2020-tallet. Men i Gaza er to millioner innbyggere mer opptatt av hvordan de skal overleve det neste tiåret.

Salwa Abu Nemer

Salwa Abu Nemer begynner å le, men ender med å hoste da vi nevner FNs advarsel allerede i 2012 som antok at «Gaza ville bli ubeboelig i løpet av åtte år.»

Nemers reaksjon var først kjapp, fortalt der hun satt i et røykfylt hjørne i hennes elendige hus: «Vi var allerede døde for tjue år siden!» Dette sa hun – mor på 30 år med syv barn – mens hun laget en omelett i en utbrent stekepanne. De bor i Nahr al-Bared, Gazas fattigste flyktningleir.

Den gang sa FNs representant i det palestinske territoriet (UNCT) at infrastrukturen «sliter med å holde tritt med en voksende befolkning.»

Nemer forteller NY TID at «FNs feilberegnet allerede for 20 år siden. Dusinvis familier i leiren sulter uten å ha daglige brød eller noen madrasser å sove på. Vi vil nå møte den samme elendige situasjonen med Trump og Kushners skjebnesvangre plan.»

Hun peker på sin åtte år gamle datter, og nevner at en månedlig dose sirup koster rundt 79 dollar, nærmest en månedslønn: «Hvordan har vi råd til det når hennes far jobber med å bære knuste steiner på en esel-trukket vogn for fire dollar dagen? Det enkle svaret er at vi må tigge i dag, i år 2020.»

Abeer Zourob

Palestinere har avfeid USAs president Donald Trumps nye fredsplan i Midtøsten fra januar . . .

Kjære leser. Eposten annasofia.quensel@gmail.com har de siste månedene lest/åpnet over 30 frie artikler. Vi må nok nå be deg tegne abonnement for å lese alt (inkludert PDF/magasiner).
(Evt logg inn/ut som abonnent eller annen konto.)

Nadia Othman
Othman er fast korrespondent for Ny Tid, bosatt i Gaza.
- Advertisement -spot_img

Du vil kanskje også likeRelaterte
Anbefalte