Michael Nast: Den samlivsudugelige generasjonen

Michael Nast kaller sin egen generasjon Y for «generasjon samlivsudugelig».

Fra TV-SERIEN FRIENDS
Eivind Tjønneland

generasjonFor ett år siden offentliggjorde Michael Nast (f. 1975) en artikkel med tittelen «Generation Beziehungunfähig», «den samlivsudugelige generasjonen». Til sin overraskelse fikk han én million klikk og hundrevis av eposter som reaksjon på artikkelen, som til nå er lest av over tre millioner mennesker. Nast hadde åpenbart truffet en nerve. 15. februar i år kom så en hel bok med den samme tittelen. Nast har deretter ligget på toppen av Der Spiegels bestselgerliste i to måneder på rad. Han reiser nå på opplesningsturné rundt i Tyskland og fyller de største auditoriene på universitetene. Flere av arrangementene er utsolgt ukevis i forveien. Nast blir dyrket som en popstjerne. Hva er så budskapet?

Generasjonsskille. Tittelessayet på fire sider tar utgangspunkt i at Nast en helg besøkte sine foreldre, som bor i utkanten av Berlin. Da foreldrene var på hans alder, var de gift, hadde hus, barn og to biler, og var kommet mye lenger enn ham. Sammenliknet med dem er Nast mislykket: 40 år, ugift og fortsatt singel. Når han betrakter sine venner og bekjente, er barn, eget hus og bil unntak. De han kjenner, er i trettiårene, bor i kollektiv, har ikke bil og synes det er for tidlig å bli foreldre. Noe av forklaringen ligger i at utdannelsen tar lengre tid og at tidspunktet for etablering dermed forskyves til fremtiden. Dessuten blir jobb og karriere oppvurdert på bekostning av kjærlighetsforhold. En venn av Nast er journalist og 32 år. Kjæresten forlot ham fordi hun hadde følelsen av å være sammen med en singel. Arbeidet var viktigere enn henne. Og vennen gir henne rett. Hardt arbeid er prisen for selvrealisering. Foreldregenerasjonens skille mellom arbeid og fritid har brutt sammen.

Partneren i veien. Nast mener at jobben betyr mer nå enn før. Arbeidet er blitt et selvrealiseringsprosjekt, og vi er beskjeftiget med oss selv på heltid. Alt vi gjør, blir til «statements» som skal profilere oss selv: mote, reisemål og preferanser når det gjelder litteratur og musikk. Nast beskriver en generasjon som befinner seg i en tilstand av selvoptimering og aldri blir ferdige med å realisere det perfekte. Partnerne står i veien for selvrealiseringen.

«Den som begrenser seg til seg selv, går glipp av alt annet,» skriver Nast. Boken har nesten på hver eneste side slike formuleringer som er fremhevet med fete typer. Et fåtall er så gode at de oppnår status som aforismer, og ofte gjengis velkjente formuleringer uten noen ny vri: «Enhver er seg selv nærmest.» Noen ganger serverer Nast rene blødmer: «Vi er sårbare skapninger, og i kjærligheten er vi på det mest sårbare.» Det er nok sant, men man begynner å svette av måten det sies på. Andre ganger kommer han med treffende karakteristikker: Såpeserien Berlin Tag & Nacht på RTL II (som hadde gått i 1000 episoder i 2015) beskrives som «en pornofilm der sexscenene er klippet bort».

Nast har intet konsept for hvordan en skal kombinere jobb og parforhold. Han fremhever selv at han gir en tilstandsbeskrivelse og ingen løsning. Likevel lever han i håpet: Når den rette dukker opp, vil konflikten opphøre – i det minste håper han dét.

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

Legg igjen et svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.