Nobelprisvinner og tidligere fribyforfatter Svetlana Aleksijevitsj. AFP PHOTO / DPA / ARNO BURGI

Frie stemmer i fare


Samme uken som Nobelprisen i litteratur går til en tidligere fribyforfatter, foreslår Regjeringen nye kutt som vil gjøre det svært vanskelig å gi forfulgte forfattere beskyttelse i Norge.

Email: hege@norskpen.no
Publisert: 2015-10-14

For første gang blir Nobelprisen i litteratur i år tildelt en tidligere fribyforfatter. Svetlana Aleksijevitsj har opplevd trakassering og forfølgelse i sitt hjemland Hviterussland som følge av sitt forfatterskap, og ble tatt imot i Gøteborg som fribyforfatter i 2006. Hit til Norge har det kommet i alt 58 forfulgte forfattere, journalister, skribenter, bloggere, tegnere og musikere siden ordningen ble etablert i Norge, med Stavanger som første friby i 1996. For første gang står vi imidlertid nå i fare for ikke å kunne ta imot nye forfulgte forfattere til Norge.
I statsbudsjettet for 2016 foreslår nemlig Regjeringen å redusere kvoten for flyktninger fra andre land enn Syria fra 1120 til 120. Dette vil ramme flyktninger som ellers ville ha kunnet komme til Norge som kvoteflyktninger. Blant disse er altså skribenter som er blitt truet for bruk av sin ytringsfrihet, og som er blitt invitert til norske byer som fribyforfattere under fribyordningen.

Verdifulle …


Kjære leser. Du må være abonnent (69kr/mnd) for å lese flere artikler i dag. Kom evt. tilbake i morgen, eller logg inn om du har abonnement.


Close
Logg inn


Abonnement kr 195 kvartal