Leder: Fredsmisjoneringens død

Etter denne uka kan norske fredsmeglere ta ny lærdom fra fredsforsøkene på Sri Lanka og i Midtøsten.

Dag
Tidligere redaktør i Ny Tid (-2016).

Ikke før var den 22 dager lange brutale israelske krigføringen mot Gaza offisielt over 18. januar, tross denne ukas brudd på våpenhvilen, så brøt en ny ut i det andre av Norges fremste fredssatsingsområder på 1990-tallet: Sri Lanka.

25. januar tok Sri Lankas regjeringshær den siste av de større byene som opprørsgruppa Tamiltigrene (Liberation Tiger of Tamil Eelam, LTTE) kontrollerte nord på øya, nemlig Mullaittivu. Nå kom erobringen vel å merke ikke ut av det blå, snarere kom konflikten nå bare ut av skyggen til Gaza-krigen. Onsdag fastslo Røde Kors at det har inntruffet en større humanitære katastrofe for sivilbefolkningen. Allerede 2. januar, seks dager etter Israels Gaza-angrep, tok regjeringsstyrkene kontroll over Tamiltigrenes hovedstad Kilinochchi, en kamp som hadde vart siden november. Spørsmålet nå er om LTTE, som er terrorstemplet av en rekke land og var den gruppa som på 1980-tallet først startet med selvmordsbombere, vil la seg knuse. Neppe med det første.

Det er med rette at også Norge fordømmer det brutale angrepet som den folkevalgte presidenten Mahinda Rajapaksa står ansvarlig for. Det rapporteres om hundrevis av sivile døde, tusenvis sårede og innesperrede i krigssonen. Det er flere slående likheter mellom hvordan Sri Lanka nå går fram mot LTTE i Mullaittivu og hvordan Israel gjorde det samme overfor Hamas i Gaza by for noen uker siden.

Samtidig er det interessant å sammenligne Norges fredsmeklerrolle i de to konfliktene. Mens norske meklere under Oslo-prosessen på begynnelsen av 1990-tallet med rette kan anklages for å ha gått med på betingelsene til den sterke part Israel, Norges nære venn i flere tiår etter 1948, har norske meklere fått sterk kritikk for å ha gått med på betingelsene til de terroranklagede Tamiltigrene. Kritikken fra flere lankiske eksperter, som fremmet i Ny Tid tidligere, har gått på at Norge i sin tidligere fredsmekling har styrket de voldelige Tamiltigrene ved å gjøre dem til den eneste forhandlingspart på tamilsk side. De mer fredelige røstene og gruppene, som også arbeider for tamilenes rettigheter, er slik blitt marginalisert i topartsmotsetningen mellom Colombo og Kilimochchi.

Uavhengig av norske fredsmekleres indirekte ansvar for den tragiske utviklingen på både Gazastripa og Sri Lanka, så kan man med denne månedens to brutale kriger fastslå at Norges fredsprosess her synes død og begravet. Det er nok heller ikke uten grunn at det norske fredsdiplomatiet nå ligger noe lavere i terrenget enn på 1990-tallet.

Når støvet har lagt seg, er det mye lærdom å hente ut av den norske involveringen i disse svært komplekse konfliktene. Et par nøkkelord i så måte kan være økt ydmykhet.

---
DEL