Fred på ninjavis

Ukas valg: Årets fredsprisvinner feires best med Treholt, ninjateknikk og ny polsk sprit.

[fred & sånn] Når du leser dette, vet du nok hvem som er blitt tildelt Nobels fredspris 2006. Fredsprisvinneren ble offentliggjort fredag den 13. klokka 11. Når du nå leser, vet du noe jeg ikke vet når jeg skriver.

Til gjengjeld kan jeg fortelle deg noe du antagelig ikke kjente nok til: De mange fredsprisraritetene siden den første utdelingen i 1901.

Norge kan riktignok takke unionen med Sverige, og testamentet til dynamittoppfinneren Alfred Nobel, for verdens oppmerksomhet minst én gang i året. Men de siste 105 årene har nobelkomiteen selv vært med på å skape mye av moroa med sine utdelinger til 12 kvinner, 18 og 82 menn.

Ikke bare er menn best i krig, de er best til å skape fred av krig også.

Fakta for uka som kommer:

«Fredslandet»: USA, med 20 fredsprisvinnere.

Grossisten: Røde Kors, med fredspris i 1917, 1944 og 1963.

Skeptikeren: Vietnams Le Duc Tho, som i 1973 ble den eneste til å nekte å motta prisen. Tho påpekte at det ikke var blitt fred i landet hans, men Henry Kissinger møtte opp.

Eldstemannen: Joseph Rotblatt fra Pugwash-bevegelsen, som ved utdelingen i 1995 var 87 år gammel og den eldste nobelprisvinner gjennom tidene.

Ungsauen: Mairead Corrigan, grunnleggeren av Northern Ireland Peace Movement, som i 1976 var 32 år gammel og den hittil yngste nobelprisvinner etter krigen.

Heldiggrisen: USAs kjemiprofessor Linus Pauling, den eneste i historien beæret med to nobelpriser helt alene. Først Nobelprisen i kjemi i 1954, for studiene av «kjemiske bånd». Så fredsprisen i 1962, for å få slutt på atomvåpensprengninger. Lyktes ikke helt med det siste.

Tabben: Den britisk-vennlige nobelkomiteens forbigåelse av Mahatma Gandhi (1869-1948), som bekjempet imperiet med ikke-vold. 11. september var det 100 år siden han startet sin kamp. Om 100 år er intet glemt. Gandhi-minnet vil aldri dø.

Moralen: Ta turen til Nobels Fredssenter lørdag, så sant du er i nærheten av Oslo og Rådhusplassen. Kl. 11-18 er det åpen dag og gratis adgang. Mens Nobelinstituttet bak Slottet åpner dørene for publikum kl. 13-15. Der kan du torsdag kl. 17 også høre Nobelkomiteens leder holde miniforedraget «Nobels fredspris 2006».

[bok] Fordelen med fred er at man bør avreagere med vold etterpå. For slikt anbefales årets mest hysterisk morsomme bok: Ninateknikk II – Usynlighet i strid 1978 (Oktober). Boka utgir seg å være skrevet av Arne Treholt, instruktør på Marinejegerkommandoens ninjaskole i Ramsund på 70-tallet. I Tronsmos bestselger avslører spiondømte Treholts forkjærlighet for japansk ninjateknikk, hvori inkludert lusking. Følg med i Ny Tid for å få vite mer om boka og forfatteren, Thomas Malling.

[sprit] Vold avler som kjent fyll. Da passer det bra at Norge onsdag 18. oktober kan feire 80-årsdagen for opphevelsen av det ti år lange brennevinsforbudet (1916-1926). Det blir overkill å drikke sake etter en ninjabok, så fra Vinmonopolets brennevinsnyheter kan snarere polsk sprit anbefales: Wyborowa Exquisite Vodka.

For 490 kroner flaska kan vi skåle for fredsprisvinneren fra 1983, den polske elektrikeren Lech Walesa. Takk til ham, for at han løftet jernteppet for østeuropeerne. Invitér så polske håndverkere i nabolaget hjem på et Wyborowa-glass. Takk til dem, for at de bygger Norge.

Takke oss til at fred vil være med oss alle.

Kommentarer
DEL