Syrian refugees and local residents hold the old Syrian flag and shout slogans against Syria's President Bashar al-Assad, after performing Eid al-Fitr prayers outside the Syrian embassy in Amman on August 19, 2012. Muslims around the world celebrate Eid al-Fitr, marking the end of Ramadan, the Muslim calendar's ninth and holiest month during which followers are required to abstain from food, drink and sex from dawn to dusk . AFP PHOTO/KHALIL MAZRAAWI

Fred med Freud 

I et borgerkrigsherjet Syria fortsatte Rafah Nached sitt arbeid som psykoanalytiker. Det skulle koste henne dyrt.

Avatar
Email: midttunb@online.no
Publisert: 13.07.2017

Rafah Nached er bitte liten av vekst, rød i håret og velkledd. Syrias første kvinnelige psykoanalytiker, født i 1944 i Aleppo, bor i eksil i Paris på tredje året; hun ble sendt i landflyktighet for sitt virke og for sine bøker, tekster og foredrag.  I 2011 ble hun arrestert på flyplassen i Damaskus, tilsynelatende uten grunn. Offisielt het det at hun hadde motarbeidet Assads styre og konspirert mot den syriske stat

I Syria er demokrati, dialog, ytringsfrihet og likhet for loven blitt fremmedord. Språket er også i krise; ordene har mistet sin makt og man bruker våpen i deres sted.

Nached vil helst slippe å snakke om krigen i hjemlandet. Hun vil heller ikke snakke om politikk – smerten er for stor, og hennes nærmeste for hardt rammet. Kanskje er hun selv traumatisert. og fortielse den beste beskyttelse mot et personlig og nasjonalt traume. «Bare det jeg selv har vært vitne til, kan jeg si noe om,» understreker hun: «Media forteller konsekvent en annen historie om Syria enn den jeg kjenner.»

Arrestasjonen av Nached fant sted etter at hun i et intervju hadde uttalt at alle, uansett politisk ståsted, var velkomne til hennes psykoanalysesenter i Syria – til å dele sine følelser og redsler rundt den pågående situasjonen i landet. Hun ble satt i et kvinnefengsel nær Damaskus, hvor hun delte celle med 15 kvinner og barn i 62 dager.

I Syria er også språket i krise; ordene har mistet sin makt og man bruker våpen i deres sted.

Nached ble løslatt mot kausjon etter at et internasjonalt opprop hadde samlet inn 10 000 underskrifter til det syriske regimet.  Oppropet ble ledet av franske myndigheter i tillegg til en internasjonal gruppe mot menneskerettighetsbrudd i syriske fengsler, og den daværende presidentfrue Carla Bruni-Sarkozy frontet saken i media.

Jeg spør Nached om hun er redd for sikkerheten sin. «Ikke nå som jeg har vært her i Paris en stund. Men jeg er veldig forsiktig med hva jeg sier og hvor jeg drar. Jeg snakker heller ikke om ting som kan være farlige for dem som ble igjen i Syria; når såpass mange snakker om dem, trenger ikke jeg. Men jeg diskuterer gjerne Syria-problemet fra en global synsvinkel. Nå fokuserer vi på Syria som om landet ikke var en del av verden. Det syriske problemet er imidlertid ikke regionalt; det er internasjonalt. Storpolitikken har ønsket, og klart, å isolere Syria. Det virker som om alle verdens problemer har endt opp der.»

Nached vokste opp i en sunnimuslimsk familie i Aleppo. Hun studerte filosofi i Libanon på et katolsk universitet, før hun reiste til Paris og tok sin embetseksamen i psykologi. Undertiden giftet hun seg med landsmannen Fayssal Abdallah, professor i historie med Mesopotamia som spesialfelt. Sammen forlot ekteparet det gode liv i Paris til fordel for sitt hjemland.

Nached startet sin psykoanalytikerkarriere i 1985. På begynnelsen av 2000-tallet opprettet hun sin egen skole i Damaskus, École Damascène de Psychoanalyse, som mange internasjonale psykoanalytikere har besøkt. Nached, som har skrevet mye om analyseteori og -praksis, med særlig vekt på Lacan og Freud, var den som introduserte psykoanalysen i Syria.

… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Gratis prøve
Kommentarer