West of the Jordan River

«Fred kan skapes av de verste fiender»

West of the Jordan River er Gitais første retur til de okkuperte palestinske områdene siden dokumentarfilmen Field Diary fra 1982. Hans nyeste film skildrer hvordan både palestinere og israelere prøver å hanskes med virkningene av okkupasjonen.

Holdsworth er forfatter, journalist og filmskaper.
Email: holdsworth.nick@gmail.com
Publisert: 2018-06-01
West of the Jordan River

Amos Gitai (Frankrike/Israel)

Amos Gitai er en israelsk filmskaper som har viet livet og filmkunsten til å fremme fred. I West of the Jordan River (2017) etablerer Gitai raskt intensjonen bak filmen, gjennom en serie ubenyttede scener fra sine tidligere arbeider. Her ser vi ham som en yngre mann som arbeider med å berette om arabisk-israelske relasjoner og den tornefulle veien til fred.

West of the Jordan River er Gitais første retur til de okkuperte palestinske områdene siden dokumentarfilmen hans fra 1982, Field Diary. I sin siste film plukker han opp bitene fra der han avsluttet, og argumenterer for at mennesker er endringen som trengs for å skape fred i Midtøsten.

Som synopsiset hans slår fast: «Stilt overfor politikkens sviktende evne til å gjøre noe med okkupasjonen, reiser disse mennene og kvinnene seg og handler ut fra sin samvittighet som borgere. Denne menneskelige energien er et forslag til endring på overtid.»

Gitai byr på et glimt av håp om at enkel menneskelighet en dag kan være en vei til fred. 

I filmen sammenlikner han seg med en arkeolog når han gir seg i kast med en visuell dagbok som graver fram den ferske historien om en vei til fred som ennå ikke er nådd.

Filmen ble sluppet i fjor da den ble vist i Director’s Fortnight-seksjonen i Cannes. Filmen – som blir beskrevet av The Hollywood Reporter som et «pinefullt brev til hans hjemland» – har bare blitt mer presserende etter hvert som tiden har gått, gitt de siste tragiske sammenstøtene på Vestbredden.

Abonnement halvår kr 450

Når den nå foretar sin rundreise til internasjonale filmfestivaler (senest i Masters-seksjonen i Vilnius International Film Festival Kino Pavasaris i mars), kommer West of the Jordan River på et kritisk tidspunkt i Midtøstens historie.

Tilbakeblikk på fortiden

«Jeg ønsker å skrape av lag etter lag for å komme til substansen i saken, for å forstå hvordan vi på en eller annen måte kan nå fram til en viss forsoning i regionen,» sier han i et klipp fra Field Diary. Gitai bruker klippet som referanse for å lage en film som stilistisk tar opp tråden fra der han slapp sist, og som gransker i «kapsler» hvordan folket kan være den endringen som trengs i fredsprosessen i Midtøsten.

Når han skreller av lagene med henvisninger til fortiden, legger Gitai inn scener fra sin tidligere film. Et israelsk sjekkpunkt her, og intervjuer med mennesker som bor på de …

Kjære leser. Du har lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


1 kommentar

  1. Jeg har sluttet å lese etter “de okkuperte palestinske områdene”.
    Disse ord tyder på at artikkelforfatteren vet ikke de grunnlegende fakta i denne konflikten. Dermed er det ikke vits for meg å lese videre.

Legg igjen et innlegg

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.