Fratatt oppholdstillatelsen etter samlivsbrudd

Etter år med alvorlig mishandling tok Zufan steget og brøt ut av ekteskapet med sin voldelige ektemann. Norges respons er sende henne ut av landet.

Carima Tirillsdottir Heinesen
Journalist i Ny Tid (migrasjon, konflikt).

Etter flere år med psykisk og fysisk mishandling klarte Zulfan til slutt å bryte ut av ekteskapet. Hun hadde kommet til Norge på familiegjenforening fra Etiopia i 2010, og søkte derfor om oppholdstillatelse på selvstendig grunnlag etter bruddet.

Men fordi ektemannen mistet jobben etter at Zufan kom til Norge og dermed ikke oppfylte inntektsgrunnlaget for familiegjenforening, ble ikke saken til den mishandlede kvinnen realitetsbehandlet før oppholdsgrunnlaget hennes ble strøket. Nå risikerer Zufan å bli sendt ut av Norge uten at saken hennes blir behandlet.

«Mannen min håndterte meg som om jeg var en slave. Han kontrollerte alt jeg gjorde, og brukte meg når han ville. Han tvang meg til å gjøre alt for ham. Han brøt meg ned psykisk, og fortalte meg flere ganger hvor stygg og dum jeg var. Det gjorde meg syk,» forteller Zufan til Ny Tid.

Hun snakker lavt og holder blikket festet til bordet foran seg. Av frykt for å bli gjenkjent har hun valgt å bruke et annet navn i denne artikkelen. Siden hun ble skilt fra ektemannen i 2013 har hun bodd hos en venninne i samme by. Årene med psykisk og fysisk mishandling har ført til at hun i dag går i hyppig behandling hos psykiater – i tillegg til at hun får medikamentell behandling.  Fremdeles er hun redd for å treffe eksmannen på gaten. «Jeg tør ikke gå alene ute, jeg er så redd for å treffe ham. Jeg får fysiske og psykiske plager når jeg snakker om hva han utsatte meg for. Bare det å være her i dag er en utfordring. Jeg er redd for at han skal kontakte meg,» sier Zufan.

Hun og eksmannen møtte hverandre gjennom felles bekjente i Etiopia, og giftet seg i 2010. Året etter søkte ektemannen, som allerede bodde i Norge, om familiegjenforening, så Zufan kunne komme og bo der sammen med ham. Zufan reiste fra den lille butikken hun drev i Etiopia til Norge, hvor ektemannen ventet på henne.

«I begynnelsen virket han som en snill og bra mann. Jeg hadde ingen betenkeligheter med å reise til Norge for å leve sammen med mannen jeg hadde giftet meg med. Livet i Etiopia var bra, jeg slet ikke med de samme problemene jeg har nå,» forklarer Zufan.

Det skulle imidlertid ikke ta lang tid før situasjonen endret seg. «Da jeg kom til Norge, ville han ikke gi meg noen husnøkkel, og jeg måtte være hjemme hele tiden. Jeg fikk forbud mot å gå ut, bortsett fra de gangene jeg skulle på norskkurs. Gjorde jeg noe han ikke likte, fikk det enorme konsekvenser. Jeg fikk ikke sove, og ble alvorlig deprimert,» sier Zufan. Ofte ble hun stående utenfor hjemmet deres og vente til mannen kom hjem for å låse opp døren.

Etter hvert som tiden gikk ble Zufan mer og mer nedbrutt. Hun ble permittert fra norskkurset hun gikk på, og fungerte ikke lenger i hverdagen. Til slutt var situasjonen til Zufan så ille at en venninne hun hadde blitt kjent med gjennom mannen, bestemte seg for å hente henne. «Zufan var veldig syk da jeg hentet henne,» forteller venninnen Warku. «Hun har det bedre nå. Det går sakte fremover. Men det er også et langt stykke igjen,» forteller hun.

Avslag. Zufan forteller at eksmannens familie i Etiopia har dømt henne hardt på grunn av skilsmissen, og at hun frykter de skal gjøre henne noe dersom hun må reise tilbake dit. «I Etiopia er det ikke vanlig å skille seg, det er ikke akseptert. Eksmannen min har familie i Etiopia, og jeg vet at de er sinte på meg fordi jeg valgte å skille meg. Får de vite at jeg er i Etiopia, er jeg redd de vil drepe meg,» sier  Zufan.

Lyst til å lese videre?

Logg inn eller registrer deg her

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here