Fransk-tysk forbindelse: Onfray, Houllebecq og Schopenhauer

Miroir du nihilisme – Houellebecq èducateur/En présence de Schopenhauer
Forfatter: Michel Onfray/Michel Houellebecq
Forlag: Éditions Galilée/L’Herne, Frankrike/Frankrike

Houellebecq og Onfray – Schopenhauers ukritiske løpegutter med bøker som har lite nytt å bringe?

Den filosofiske påvirkningen har stort sett gått fra Tyskland til Frankrike. Heidegger, som påvirket en rekke tenkere fra Sartre til Derrrida, er et godt eksempel. Victor Farias’ bok om Heidegger og nazismen fra 1987 utløste en voldsom debatt i Frankrike. Da den kom i tysk oversettelse, var forordet skrevet av Jürgen Habermas. Andre eksempler er Nietzsche, som ble oversatt og formidlet av Pierre Klossowski. Eller Friedrich Hegel, som ble formidlet via Alexandre Kojèves forelesninger i Paris 1933–1939, der «alle» var til stede. Man kunne også nevne Freud, som gjennom Jacques Lacans nylesninger har hatt stor innflytelse og så kommet tilbake til Tyskland i en annen form.

Bildet er naturligvis ikke entydig. Poststrukturalismen kom fra Frankrike til Tyskland, og Manfred Frank var en viktig formidler. Nietzsche sto i gjeld til Montaigne, og lenge før han oppfant psykoanalysen, studerte Freud i Paris under den berømte Charcot.

To franske bøker fra i fjor bekrefter imidlertid hovedtendensen. Frankrikes mest kjente romanforfatter i øyeblikket, Michel Houellebecq, utga en liten bok der han bekjenner seg til den tyske filosofen Arthur Schopenhauer (1788–1860). Michel Onfray, for tiden Frankrikes mest omtalte og produktive filosof, publiserte en bok om Houellebecq med en undertittel tatt fra Nietzsche – «Houellebecq éducateur» – som henspiller på Nietzsches ungdomsverk Schopenhauer som oppdrager.

Onfrays bok gir et skremmende bilde av det harde debattklimaet i Frankrike etter attentatet på Charlie Hebdo. 

Ho …

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

- Advertisement -
- Advertisement -
Eivind Tjønneland
Idehistoriker.

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte