Framtid til besvær

KUNSTIG INTELLIGENS: Det mange tenker på som framtid, er ofte nåtid. Om ikke allerede fortid. Hva gjør vi?

Eckhoff er fast anmelder for Ny Tid.
Email: ranveig.eckhoff@posteo.net
Publisert: 2019-05-02
        21 tanker for det 21. århundre
Forfatter: Yuval Noah Harari Oversatt av Lene Stokseth
Bazar, Norge

Et eksempel: Du fører en 15 minutters telefonsamtale med en maskin. Praten er helt upersonlig. Ditt ærend er å teste maskinens evne til å lese informasjon om deg kun ut fra stemmen, både fakta og følelser. Resultatet kommer: Du er åpen, nysgjerrig, nokså uorganisert, glad i kontakt, risikovillig. Du lider under belastninger og stress. Du setter arbeid foran andre livssituasjoner. Systemet har sammenliknet talemønsteret ditt med 5000 liknende tester. Informasjonen du får om deg selv, blir bekreftet av dine kolleger.

Eksemplet er hentet fra den tyske ukeavisen Die Zeit, titulert «Die Seele auf der Zunge» («sjelen på tungen»), og journalisten som foretok denne egentesten, måtte revurdere sin skepsis. Teknikken med å lese følelser og fakta ut fra stemmen ble opprinnelig brukt med det formål å hjelpe foreldre til å forstå sine autistiske barn. I dag stiler den hovedsakelig mot å vurdere jobbsøkere og finne ut hva forbrukere ønsker, basert på enorme mengder data. Vitenskapens grunnmodell, årsak og virkning, blir overkjørt av overvåkningsorienterte systemer. Internettgiganten Amazon tilbyr allerede flere apparater med Alexa-språkstyring og har søkt om patent på å lese emosjoner og sykdommer ut fra stemmen.

Digitalt tyranni

Hvor begeistret, eller hvor redde, skal vi være for kunstig intelligens-revolusjonen? Vi står framfor utfordringer vi ikke engang kjenner. Hvordan vil mennesket være satt sammen om (evolusjonsmessig sett) kort tid? Historikeren og forfatteren Yuval Noah Harari har behandlet temaet både grundig og fantasifullt. Den som leser hans siste bok, 21 tanker for det 21. århundre, uten først å ha lest Sapiens: En kort historie om menneskeheten, eller særlig Homo Deus: En kort historie om i morgen, kan risikere å gå glipp av den basale bakgrunnen for flere av hans hovedteser. En av dem handler om sammensmeltningen av informasjons- og bioteknologi, noe som ifølge Harari truer moderne kjerneverdier som frihet og likeverd. Forfatterens forklaring er at jaget etter å samle mer og mer data til gagn for kommersielle interesser, i stedet for å investere mer i å utvikle menneskelig bevissthet, representerer en trussel. Trusselen består i at vi oppgraderer stordata, samtidig som vi nedgraderer …

Kjære leser. Du har lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Abonnement halvår kr 450
       

Legg igjen et innlegg

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.