Fra nachspiel til vuggesang

Under tittelen «Nachspiel for Natt&Dag», skriver Aslak Nore i det nye nummeret av Samtiden om den hippe og urbane gratisavisas vekst og fall. Den sprang ut av jappetiden og endte i nittitallsironien. Nore har rett når han hevder at avisen ikke lenger fyller den samme funksjonen som den gjorde i glansdagene tidlig på nittitallet. Da […]

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Under tittelen «Nachspiel for Natt&Dag», skriver Aslak Nore i det nye nummeret av Samtiden om den hippe og urbane gratisavisas vekst og fall. Den sprang ut av jappetiden og endte i nittitallsironien.

Nore har rett når han hevder at avisen ikke lenger fyller den samme funksjonen som den gjorde i glansdagene tidlig på nittitallet. Da var avisa et pustehull for formmessige og politiske eksperimenter man ikke hadde interesse for i de trauste og velmøblerte mediene. Spesielt postmodernisme, utstrakt harselas over mytene om «det typisk norske», og en form for kontinental urbanisme, sammen med stilmessige og sjangermessige krumspring, kjennetegnet avisen.

Det var en tid da Kjetil Rolness, Torgrim Eggen, Thomas Hylland Eriksen, Charlo Halvorsen og Linn Ullmann boltret seg i spaltene. Det er vel overflødig å si at disse har preget norsk offentlighet siden.

Men så ble altså gratisavisen innhentet av sin egen tid. Den var ikke lenger avantgarde og i forkant, men måtte tilpasse seg et hyperkommersielt gratisavisfelt hvor produksjonsvilkårene presset redaksjonen i retning av det forutsigbare salgsrettede og annonsebringende stoffet.

Slik svært få rockeband klarer skrittet fra forstadsgarasjen til Oslo Spectrum og stjernestatus uten å miste den avgjørende «cred’en», mislyktes Natt&Dag i det de tok skrittet fra opposisjon til posisjon.

«Den kulturelle avantgarden søker andre steder. Og hva skjer når konseptet Natt&Dag blir mainstream? Det går til helvete,» skriver Nore.

Det skjedde rundt år 2000. Omtrent samtidig fikk avantgarden et nytt pustehull i Morgenbladet, som etter noen labre år fikk et løft under Truls Lies ledelse. Den ungdommelig-intellektuelle energien fortsatte å flytte seg hit de nærmeste årene. Bendik Wolds overgang fra Klassekampen, er det best kjente eksempelet. Skribentene var sultne og drev sjappa nærmest på ren faen i perioder. Ledelsen var svak og rommet for eksperimenter stort. Produksjonsvilkårene var nok semre enn for Natt&Dags pionerer, som tross alt hadde sterk kapital i ryggen, men viljen og idealismen var den samme. Globalisering, urbanisme (igjen) og Attac er stikkord for de politiske prosjektene som ble utprøvd i Morgenbladets spalter på denne tiden. Det var en resept som brakte avisen hjem i mang en studentpostkasse utover i det nye årtusenet. Morgenbladet trosset beskyldninger om å trykke halvgode mellomfagsoppgaver i filosofi, og vant innpass i etablissementets hjerter. Skulle det gå som med Natt&Dag?

Nye tegn på Morgenbladets himmel tyder i beste fall på store endringer under den nåværende overgang fra opposisjon til posisjon. Fra motkultur til mainstram.

Etter at Truls Lie solgte seg ut av avisen, og Fritt Ord, Dagsavisen og Pax kjøpte seg inn, har veletablerte skribenter som Arne Ruth, Elisabeth Eide og Aslak Bonde tatt over stafettpinnen. Det har blitt visket om mindre populærkultur og en eldre målgrupper. I sin «tiltredelseserklæring» skrev nyutnevnt redaktør Alf van der Hagen at han vil «undersøke om det går an å gjenerobre uttrykk som opplyst allmennhet. Den Dannede offentlighet. Fylle dem med innhold som gir mening i vår egen tid.»

Dette er et sympatisk prosjekt. Men uten ungdommelig frekkhet og rom for sjangermessige og politiske fadermord fra tid til annen, vil norsk offentlighet også ha tapt noe på denne storsatsingen. Morgenbladet blir levedyktig, og kommer nok bedre ut av det enn Natt&Dag, men klarer den å unngå den piperøykende og forstenede gammelmannsavisen.

Det er to spørsmål som må stilles på tampen: Når skriver Nore artikkelen «Vuggesang for Morgenbladet»? Og hvor kommer den unge intellektuelle avantgarden til å dukke opp neste gang? Interesserte aviser bør melde seg snarest.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here