Fra taktisk til strategisk overvåkning


Idealister innenfor matematikk og IT kjemper for å forsvare prinsippene om personvern og privatliv som verdens etterretningstjenester jobber for å avvikle. Matematikken er på idealistenes side – om vi bare tar oss bryet med å bruke den.

Aarseth er statsviter, og fast journalist i Ny Tid.
Email: tori.aarseth@gmail.com
Publisert: 17. juni 2015

Det er nå to år siden Edward Snowden dokumenterte det mange innenfor datasikkerhetsmiljøene hadde mistenkt over lengre tid: Amerikansk etterretning samler og lagrer all informasjon de klarer å få fingrene i fra internett og fra mobiltrafikk – om alle i hele verden. Snowden avslørte også at flere amerikanske nettgiganter gir NSA tilgang til informasjon de har lagret om sine brukere, blant annet private meldinger og e-poster. Steget fra taktisk overvåkning til strategisk overvåkning er altså så godt som fullført: der etterretningstjenester tidligere identifiserte et mål for å så sette i gang overvåkning spesifikt av det målet, samles nå all informasjon det er mulig å …

Kjære leser. Du må være abonnent (69kr/mnd) for å lese flere artikler i dag. Kom evt. tilbake i morgen, eller logg inn under om du har abonnement.

Innlogging

Abonnement kr 195 kvartal