Fra romfolk til romvesener


FILMFESTIVAL I BERGEN: Et hypotetisk besøk fra verdensrommet, en plausibel konspirasjonsteori om Tsjernobyl-ulykken, et personlig eksperiment om sukkerets skadevirkninger og et livlig portrett av to tenåringsjenter fra romfolket er blant dokumentarene som vises på Bergen internasjonale filmfestival.

Huser er fast filmkritiker i Ny Tid.
Email: alekshuser@gmail.com
Publisert: 2015-09-16

Besøk fra verdensrommet (The Visit)
Regi: Michael Madsen,
fotograf: Heikki Färm

The Russian Woodpecker
Regi: Chad Gracia, foto: Artem Ryshykov

That Sugar Film
Regi: Damon Gameau, foto: Judd Overton

Jenica & Perla
Regi: Rozálie Kohoutová, foto: Lukas Hyksa

I perioden 23.–30. september er det duket for en ny utgave av Bergen internasjonale filmfestival. Som vanlig presenterer festivalen et mangfoldig filmutvalg som inkluderer mange spillefilmer. Men med sitt brede tilbud av norsk og internasjonal dokumentarfilm, herunder flere konkurranseprogrammer, har BIFF etablert seg som kanskje den aller viktigste festivalen i landet på dette feltet.
Vi presenterer her fire utvalgte titler, hentet fra festivalens mange programseksjoner for internasjonal dokumentarfilm.

Abonnement kr 195/kvartal

Besøk fra verdensrommet. Å utforske spørsmål av typen «hva om Jorden en dag besøkes av romvesener?» er vanligvis forbeholdt science fiction, og det ligger jo i selve sjangerbegrepet – og til en viss grad i problemstillingen – at det her er snakk om fiksjon. Ikke desto mindre har den danske filmskaperen Michael Madsen (som ikke bør forveksles med den amerikanske skuespilleren) laget en slags science fiction-dokumentar som tar for seg nettopp dette tankeeksperimentet. Med andre ord en dokumentarfilm om hendelser som formodentlig ikke har skjedd, men som forholder seg med all mulig seriøsitet til et hypotetisk scenario, hvor intelligente vesener fra verdensrommet dukker opp på vår klode.
Madsen fikk angivelig ideen til Besøk fra verdensrommet da han oppdaget at FN har et kontor som arbeider med utenomjordiske anliggender, med base i Wien. Ansatte her er blant de ulike ekspertene han har intervjuet i filmen om hvordan man ser for seg at et slikt scenario vil utspille seg. De skisserer tre potensielle grunner til et besøk fra verdensrommet: enten at de utenomjordiske har ankommet ved et uhell (eksempelvis en nødlanding), eller at de er her for å utforske, eller at de har en eller annen i våre øyne ond hensikt. Filmen stiller videre en rekke interessante spørsmål, deriblant om hvordan vi vil forholde oss til vissheten om at vi ikke er alene i verdensrommet, om de besøkende vil ha noen form for moralbegrep, om vi vil være i stand til å kommunisere med disse skapningene eller i det hele tatt oppfatte dem med våre sanser, om møtet mellom artene vil …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?