Fra oljesmurt til fornybart

I 2015 ble «grønt skifte» kåret til årets nyord. De fleste vil nok være enige i at å gjøre et skifte betyr å bytte ut én ting med noe annet. I miljøpolitikken er ikke denne virkelighetsforståelsen like tydelig. Vi har et kjempeproblem – nemlig klimaendringene – som skyldes at vi mennesker har brent olje, gass […]

Lofoten. FOTO:  AFP PHOTO / OLIVIER MORIN

I 2015 ble «grønt skifte» kåret til årets nyord. De fleste vil nok være enige i at å gjøre et skifte betyr å bytte ut én ting med noe annet. I miljøpolitikken er ikke denne virkelighetsforståelsen like tydelig. Vi har et kjempeproblem – nemlig klimaendringene – som skyldes at vi mennesker har brent olje, gass og kull og pøst farlige klimagasser ut i atmosfæren. For å løse dette problemet må vi altså foreta et grønt skifte. Greit nok. Den naturlige løsningen vil etter alle solemerker være å bytte ut skitten fossil energi med fornybare løsninger. Men så enkelt er det altså ikke.

Oljeelefanten. I stedet tar de største partiene, med støtte fra LO og oljeindustrien sjøl, til orde for en slags Ole Brumm-løsning og sier «ja takk» til begge deler. Ja takk til Tesla, til el-ferge og til mer fornybar energi. Men samtidig er det også et ja takk til åpning for oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja og i Arktis, til ny rullebane på Gardermoen og til motorveiutbygginger. Det er verdt å spørre seg om dette kommer til å føre til en positiv klimagevinst som monner i det hele tatt – eller om det bare vil være å pynte på problemet.

For det står en svær elefant i rommet. Den heter norsk oljeindustri. 20. juli la EU frem sitt forslag til hvordan EU og Norge skal nå sine klimamål for 2030. Målet er kort sagt å kutte 40 prosent av de norske utslippene innen 2030. Samtidig som den norske regjeringen jobber for å nå dette målet, deler de ut tillatelser til å lete etter og utvinne olje og gass i Barentshavet. Ethvert tiltak for å redusere utslippene i Norge blir småtterier sammenliknet med utslippene norsk oljeindustri er ansvarlig for hvert år. Skal vi ta klimakrisen på alvor, er det virkelig her vi må starte, og ett sted spesielt.

Folkeflertall mot boring. Lofoten, Vesterålen og Senja er området det har gått prestisje i, både for oljeindustrien og miljøinteresser. Mange vil kalle det en symbolsak, men samtidig er det også snakk om et av verdens rikeste og mest verdifulle natur- og havområder. Her gyter skreien, verdens siste store gjenlevende torskestamme; her finner du verdens største kaldtvannskorallrev; og for 70 prosent av fisken som fiskes i Norskehavet og Barentshavet, er Lofoten, Vesterålen og Senja et viktig oppvekstområde.

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.