Karl Evang

Fra maktpolitikk til angstpolitikk


Atomsaken ble viktigere og viktigere i Orientering i årene frem mot 1958. Avisen var aktiv i sin dekning og ikke minst forut for sin tid. Det som skulle bli en folkebevegelse, var en av Orienterings kampsaker fra tidlig av. Det er nytteløst å filosofere over hvordan verden i dag ville sett ut om de amerikanske […]

Email: karlevang@gmail.com
Publisert: 2016-05-12

Atomsaken ble viktigere og viktigere i Orientering i årene frem mot 1958. Avisen var aktiv i sin dekning og ikke minst forut for sin tid. Det som skulle bli en folkebevegelse, var en av Orienterings kampsaker fra tidlig av.

Det er nytteløst å filosofere over hvordan verden i dag ville sett ut om de amerikanske vitenskapsmennene og militærteknikerne ikke hadde oppnådd det forsprang som gjorde at atombomber ble sluppet over de forsvarsløse byene Hiroshima og Nagasaki for 13 år siden. Det vesentlige på lang sikt var ikke at noen hundre tusen japanere ble drept eller varig skadd under redselsorgier som fremdeles ingen har fantasi til å forestille seg, eller at krigen i Østen ble avsluttet tidligere enn det ellers ville vært mulig. Utfallet var jo allikevel sikret.

Det vesentlige var at det amerikanske forspranget i produksjonen av ødeleggelsesvåpen la grunnlaget for den spesielle formen for maktpolitikk som de to store makter, livlig understøttet av mindre land, …


Kjære leser. Du må være abonnent (69kr/mnd) for å lese flere artikler i dag. Kom evt. tilbake i morgen, eller logg inn om du har abonnement.


Close
Logg inn


Abonnement kr 195 kvartal