Fra kjønn til kontroll


Det er ikke de vanlige kjønnsforskjellene (eller #MeToo) som diskuteres i Hva Helmer kunne sagt til Nora – og andre essays, skrevet av Dag Østerberg – nå utgitt posthumt på Gyldendal.

De fleste essayene var nyskrevet for denne boken, og fem av dem handler om kjønn og kvinner – deriblant Ibsens Nora, Sigrid Undset og Simone de Beauvoir. Dette til forskjell fra nesten utelukkende mannlige referanser i Østerbergs forrige bok Fra Marx’ til nyere kapitalkritikk, som jeg intervjuet ham om noen måneder før han døde i februar, 78 år gammel (se nyklippet videointervju nederst).

Østerberg nevner at Ibsens Nora var tildelt rollen som «dukke» og «leketøy», men gir også Helmer en annen rolle. De Beauvoir forsto menneskets situasjonsbetingede frihet, men la også vekt på «den enkeltes hele og fulle ansvar for sine handlinger». Og Østerberg skriver at Undset «ikke godtar påstanden om at kvinner har vært undertrykt av menn i tusener av år». Undset skrev i 1918: «Kvinnelig sensualisme er dypt forskjellig fra menns materialisme.» Østerberg spør med henne om kvinnenes frigjøring er en frigjøring på mennenes premisser, og understreker hennes arbeid for de nederst på rangstigen – både menn og kvinner.

Østerberg sa ifølge etterordet til redaktør Håvard Friis Nilsen at mennesket blir stilt overfor to viktige oppgaver: Først må man finne seg selv, bli sikker på hva man er, og så miste seg selv – for så å være ved de andre og yte til fellesskapet.

Hva da med likestilling eller likhet? Østerberg er snar med å påpeke at «likhet ikke er det eneste ønskverdige eller det selvsagte mål. Forskjellighet er også viktig for vår oppfatning av alt i verden.» Dvs. forskjellighet som motsetninger som både tiltrekker og …

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

- Advertisement -
- Advertisement -
Truls Lie
Ansvarlig redaktør i Ny Tid. Se tidligere artikler av Lie i Le Monde diplomatique (2003–2013) og Morgenbladet (1993-2003) Se også en del videoarbeid av Lie her.

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte

EnglishJapaneseNorwegianSpanish