Foto: Wikimedia/ Diario La Nación. og Susan Meiselas/Magnum Photos

Fra folkehelt til diktator 

Nicaraguas president Daniel Ortega ligner mer og mer på sin voldelige og diktatoriske forgjenger. 

Avatar
Valdés er forfatter, antropolog og aktivist.
Email: agora158@gmail.com
Publisert: 01.10.2018

Vatikanet bekjentgjorde i august at pave Frans ikke kommer til El Salvador og Nicaragua i oktober slik mange hadde forventet. Meningen var at han skulle til Nicaraguas naboland, El Salvador, for å kanonisere erkebiskop Oscar Arnulfo Romero. Romero var overhodet for kirken i El Salvador, og ble drept mens han holdt nattverd i sin egen katedral i 1980.

Men situasjonen i Nicaragua er svært truende hvor mange biskoper mottar dødstrusler. Som følge av dette vil Romero i stedet bli kanonisert i Roma 14. oktober. 

I august hadde dødstallene i forbindelse med urolighetene i Nicaragua nådd så mange som 448, med over 1500 skadde. Landet er splittet i forsøket på å få ned voldsbruken og det politiske klimaet som fremprovoserer den. Nesten ti tusen nicaraguanere har flyktet fra volden og søkt om asyl i Costa Rica.

NICARAGUA. Managua. 1979. Wall.

President på livstid

På 1970-tallet flyktet et stort antall mennesker fra Nicaragua. De flyktet fra diktaturet til Anastasio Somoza, en diktator som befant seg langt på høyresiden, støttet av USA. Nå flykter folk fra diktaturet til Daniel Ortega, en nasjonal helt som sammen med sandinistene [sosialistisk opprørsbevegelse] klarte å få Somoza til å gi fra seg makten. Men etter at Somoza forsvant ligner Ortega mer og mer på sin forgjenger. 

I august hadde dødstallene i forbindelse med urolighetene i Nicaragua nådd så mange som 448, med over 1500 skadde.

Det er et trist paradoks. Sammen med sine advokater endret han den nicaraguanske grunnloven den 29. januar 2014, slik at den tillater presidenten å være kandidat i flere påfølgende valg. Det er grunnen til at opposisjonen nå kaller ham «en president på livstid». I tillegg har han utnevnt sin egen kone, Rosario Murillo, til landets visepresident. Dermed sikret han seg fortsettelsen av sin egen politikk.

Ortega har vært president siden 2007, og var dessuten president mellom 1985 og 1998. Han er nå inne i sitt fjerde mandat som president.


… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Gratis prøve
Kommentarer