Fra en krigsreporters synsvinkel


Dying to Tell er et portrett av spanske krigsreportere, som gjenforteller følelsen av grøss knyttet til adrenalindrevet krigføring så vel som traumene krigen skaper.

Holdsworth er forfatter, journalist og filmskaper.
Email: holdsworth.nick@gmail.com
Publisert: 2018-10-01
Dying to Tell

Hernan Zin (Spania)

Rett etter visningen ved den 58. Krakow filmfestival i Polen, står Hernan Zins film igjen som en sterk, tankevekkende dokumentarfilm, som tilbys cineaster over hele verden.

For Zin legger ikke fingrene imellom: for mange unge (og ikke fullt så unge) menn er krig et eneste stort adrenalinkick. Som seer blir du straks grepet av de amerikanske soldatenes ekstremt unge alder – 18, 20, 23 år – der de bemanner en bombekasterstilling i Afghanistan i filmens åpningssekvens, og av den lakoniske, pussige måten de fryder seg over rekorden enheten deres har satt på: 2180 runder med bombekasteren i løpet av fire måneder. Settingen minner mer om en nattlig sommerleir enn dødelig krigføring: i shorts og T-skjorter losjerer de på feltsenger, de røyker og vitser, og av og til sender de en slank bombe, beregnet på å drepe og lemleste, opp i nattehimmelen.

Filmen er sett fra krigskorrespondenters perspektiv, og mange av dem deler de unge soldatenes entusiasme for kamphandlinger. «I krig har du i løpet av en uke kondensert et helt liv,» sier Zin i en voiceover. «Det er ekstase, det er frykt, det er moralsk engasjement, det er empati, men du fornekter ikke livets essens, som er at alt er tilfeldig og kortvarig. Det er svært fascinerende.» Dette er et sentralt utsagn i en film som har Zins egen personlige tragedie som utgangspunkt: I 2012 ble han utsatt for en ulykke i Afghanistan som forandret livet hans for alltid. Hendelsen utløste traumer som hadde bygget seg opp i løpet av 20 år som krigskorrespondent.

Smerte er som gass – til slutt har den trengt inn overalt.

På leting etter noe som kunne være en vei ut av depresjon, ensomhet og selvdestruktiv adferd, begynte Zin å snakke med andre journalister for å finne ut hvilken virkning det å være vitner til død og lidelser hadde hatt på dem. Resultatet er det Zin hevder å være «den første dokumentarfilmen som noen gang er laget om krigsreporternes traumer».

Sannheten om krigen

Ved siden av å kalle den et «brutalt og sundrevet portrett av krig», sier han at den er «en hyllest til dem som risikerer livet sitt for at verden skal være informert».

Abonnement kr 195/kvartal

Det kan diskuteres om det er så sikkert at verden vet nok om de lidelsene krig fører med seg, eller om krigsreportasje vel så mye er blitt en del av den globale underholdningsindustrien fra Hollywood (der klinisk technicolorvold er en viktig, kanskje den viktigste, ingrediensen i …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)