Fra en krigsreporters synsvinkel

Dying to Tell
Regissør: Hernan Zin
(Spania)


Dying to Tell er et portrett av spanske krigsreportere, som gjenforteller følelsen av grøss knyttet til adrenalindrevet krigføring så vel som traumene krigen skaper.

Rett etter visningen ved den 58. Krakow filmfestival i Polen, står Hernan Zins film igjen som en sterk, tankevekkende dokumentarfilm, som tilbys cineaster over hele verden.

For Zin legger ikke fingrene imellom: for mange unge (og ikke fullt så unge) menn er krig et eneste stort adrenalinkick. Som seer blir du straks grepet av de amerikanske soldatenes ekstremt unge alder – 18, 20, 23 år – der de bemanner en bombekasterstilling i Afghanistan i filmens åpningssekvens, og av den lakoniske, pussige måten de fryder seg over rekorden enheten deres har satt på: 2180 runder med bombekasteren i løpet av fire måneder. Settingen minner mer om en nattlig sommerleir enn dødelig krigføring: i shorts og T-skjorter losjerer de på feltsenger, de røyker og vitser, og av og til sender de en slank bombe, beregnet på å drepe og lemleste, opp i nattehimmelen.

Filmen er sett fra krigskorrespondenters perspektiv, og mange av dem deler de unge soldatenes entusiasme for kamphandlinger. «I krig har du i løpet av en uke kondensert et helt liv,» sier Zin i en voiceover. «Det er ekstase, det er frykt, det er moralsk engasjement, det er empati, men du fornekter ikke livets essens, som er at alt er tilfeldig og kortvarig. Det er svært fascinerende.» Dette er et sentralt utsagn i en film som har Zins egen personlige tragedie som utgangspunkt: I 2012 ble han utsatt for en ulykke i Afghanistan som forandret livet hans for alltid. Hendelsen utløste traumer som hadde bygget seg opp i løpet av 20 år som krigskorrespondent.

Smerte er som gass – til slutt har den …

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

- annonse -
- annonse -
Nick Holdsworth
Holdsworth er forfatter, journalist og filmskaper.

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte