A Forgotten Past Regissør Andreas Hadjipateras

Fra elite-tilværelse i Sierra Leone til hverdagsslit i amerikansk supermarked


SIERRA LEONE: Solomon Juxon-Smith arbeider i et supermarked i New York og ser kanskje ut som enhver middelklasse-amerikaner. Men før dette livet hadde han et annet. Han bodde i Sierra Leone, og faren hans styrte landet.

Nita er freelance journalist og kritiker for Ny Tid.
Email: olivianita@outlook.com
Publisert: 2019-06-08
A Forgotten Past
Regisør: Andreas Hadjipateras
( Hellas)

I vårt daglige liv passerer vi hundrevis, om ikke tusenvis, av mennesker hver dag – folk vi ikke kjenner, fullstendig fremmede. Under dekke av relativ anonymitet spiller vi formelle roller i hverandres tilværelse. Vi kjenner igjen postmannen, kvinnen som selger togbilletter, har vi sett mange ganger, og hver dag er det en ukjent som sitter ved siden av oss på bussen. Men hva vet vi egentlig om disse menneskene? Hvor mye av deres fortid som vi ikke kjenner til, er det som gjør dem til den de er? Og hvor mange særegne historier går vi glipp av hver eneste dag, der vi passerer mennesker som aldri var ment å være en del av våre liv?

Andreas Hadijpateras’ film A Forgotten Past, som ble vist under filmfestivalen i Thessaloniki i mars, frambringer alle disse spørsmålene, etter at hovedkarakteren – en helt vanlig middelklasse-amerikaner – har fortalt oss sin historie. Familiefaren arbeider i et supermarked i New York, men før dette livet hadde han et annet: Han bodde i Sierra Leone, og faren hans var den som styrte landet.

Familiens glemte fortid

Filmen kombinerer arkivopptak og intervjuer med familiemedlemmer og mennesker som kjente den nå avdøde Andrew Juxon-Smith – en politiker og oberstløytnant som fungerte som statsoverhode i Sierra Leone på 1960-tallet. Det som fletter filmen sammen, er den fascinerende fortellingen til hans sønn Solomon Juxon-Smith, som deler sin families glemte fortid med publikum. Fortellingen er ekstraordinær, ikke bare fordi den er så dypt rotfestet i vestafrikansk historie, men også fordi det er en fortelling om eksil, om å gå fra rik til fattig, fra å leve et liv blant eliten i sitt eget hjemland til å starte på nytt på et annet kontinent.

«Om du ikke vet hvor du går hen, bør du vite …Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?
Abonnement kr 195/kvartal