Minustah er den styrken som Brasil har sendt flest soldater til

Fra diplomatisk dverg til humanitær stormakt?


BRASIL: Mange frykter at manglende internasjonal orientering hos president Dilma Rousseff vil føre til at Brasil taper statusen landet har opparbeidet seg de siste årene.

Email: runareporter@gmail.com
Publisert: 2015-08-19

Brasil har siden 2004 ledet FNs stabiliseringsstyrke på Haiti, og aldri tidligere har Sør-Amerikas største land sendt flere soldater ut på internasjonale oppdrag. Brasilianske toppdiplomater har de siste årene fått lederjobbene i viktige internasjonale organer som FAO og WTO. Tidligere president Luiz Inácio Lula da Silva var en svært synlig aktør på den internasjonale arenaen, og la ikke skjul på at han likte det diplomatiske spillet og til dels også behersket spillereglene. Han rakk riktignok å provosere med sine fremstøt overfor både Iran og Cuba, og skape hodebry for karrierediplomatene i sitt eget utenriksdepartement. Men mens Lula i sin tid som president løftet blikket, ser Brasil ut til å være stort nok for hans etterfølger, sittende president Dilma Rousseff.
Mye tyder i hvert fall på at Brasil har be-
veget seg inn i en konsolideringsfase, skal vi tro norske og brasilianske forskere som i sommer var samlet til et se-
minar i Oslo. Brasils streben etter …


Kjære leser. Du må være abonnent (69kr/mnd) for å lese flere artikler i dag. Kom evt. tilbake i morgen, eller logg inn om du har abonnement.


Close
Logg inn


Abonnement kr 195 kvartal