Found in translation

SAGAARVEN: Da Island var gjesteland på bokmessen i Frankfurt i 2011, husket man igjen at islendinger er best på å dikte historier, ikke på å tjene penger.

Email: mette.karlsvik@gmail.com
Publisert: 10.11.2019

Det står en turistbuss utenfor Vigdís Finnbogadóttirs hus i Reykjavík. En gjeng nordiske filologer og oversettere går på bussen, mens jeg blir stående igjen på parkeringsplassen. Et stikk av dårlig samvittighet da bussen kjører ut på ringveien. Leirskoleangsten traff meg, så jeg blir igjen der alt er innen gangavstand, i den trygge byen Reykjavík. Jeg vandrer ned til våtmarka Vassmyra og det ande-aktige, vakre Nordiske huset. Alvar Aaltos hus, alle nordfolks hus. Snart skal en forfatter av verdensformat gå på scenen i aulaen her og snakke om det å gå og gå, og om bøker som . Jeg fløy til Sagalandet, til et seminar om nyoversettelsen av de islandske sagaene. Men den litterære stjernen jeg får oppleve live, det er Tomas Espedal.

Regningen

Så – hvis jeg snakker for mye om det å være norsk, særlig her på Island, ender jeg iblant med å ta regningen. Kaféregningen, altså, ikke den store regningen, den som betyr noe: det å svette og fryse av klimakaos. Kaféregningen er lett å ta. Og på Island er Norge kjent som kjemperike. Selv kjenner jeg det som at jeg bidrar til en nyfordeling av ressurser. Jeg prøver liksom å gjendikte verdensøkonomien og fordele godene bedre. For penger tar mer de gir. At kapitalismen har hatt konsekvenser på det islandske landskapet, er noe den islandske kunstaktivisten og islendingen Andri Snær Magnason har tematisert i sitt mye oversatte og utenlandssolgte forfatterskap. De islandske politikerne er halliker, har han sagt. Islandske politikere har solgt sin rene natur for dollar. Andri var da opptatt av regjeringens frieri, særlig til USA og Kina. De lovte nesten gratis elektrisitet hvis utlendingene bygde smelteverk på islandsk jord. Amerikanske Alcoa var blant dem som kom. Man demmet opp det enorme høyfjellsområdet Kárahnjukar. Her fantes, før dammen, blant annet viktige våtmarker og myrer. Rødlistede gjess hekket her. Kárahnjukar-saken er en tapt sak. Men Andri får nye saker å henge fingrene i og skrive om: Nå er det turismen som gir grunnlag for en penge- vs. natur-problematikk.

Turismen steg, blåste seg opp som en nesten uvirkelig boble, og mange trodde oppturen skulle fortsette. Flere store hotellprosjekter ble satt i gang. Nye utesteder, guide-selskaper og butikker dukket opp, for i …

Abonnement halvår kr 450

Kjære leser. Du har lest over 6 artikler denne måneden. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.