Khartoum Offside
Khartoum Offside Regissør Marwa Zein

Fotballforbud og kvinnekamp


SUDANSK KVINNEFOTBALL: Når den afrikanske drømmen ikke er å møte den rette, men å få spille på landslaget.

Lande er filmskribent og regissør og fast skribent for Ny Tid.
Email: ellen@landefilm.com
Publisert: 2019-11-01
Khartoum Offside

Marwa Zein (Sudan)

Et dokumentarisk portrett av et knippe kvinnelige fotballspillere skildrer livsvilkår i Sudan for dem som våger å leve et utradisjonelt liv. I en film krydret med skarpe kommentarer og skråblikk deler lagkameratene sin kamp mot byråkrati, fordommer og dårlig økonomi. De synger kjærlighetssanger mens de dribler. Drømmen er slett ikke å møte den rette, men å få spille på et nasjonalt damelandslag i VM.

Fotballforbud

Under Sudans militære muslimske styre er det ulovlig for kvinner å spille fotball, forteller filmens starttekst. Opptaksperioden har likevel gått over de siste fem årene – en brytningstid med store endringer politisk og for individet. Filmen ble ferdigstilt rett før revolusjonen, som sudanske kvinner deltok aktivt i. Khartoum Offside er en av mange nyere filmer fra dette nordøstafrikanske landet som gir tilgang til helt andre mennesker og miljøer enn dem som er vist tidligere. Mye av dette har med det langvarige forbudet mot å filme som først ble offisielt opphevet i april i år. Sudanske Marwa Zein fullførte filmstudiene sine i Egypt i Kairo, og dette er hennes første langfilm.

Stilen er slentrende liketil. Regissøren har en god tone med karakterene i filmen, og de henvender seg direkte og usjenert til henne. Det er òg en mer intim scene i filmen hvor kameraet glir over den nakne huden til en av hovedpersonene uten at dette erotiseres. Mye formidles mellom linjene i denne dokumentaren. Lagmedlemmene har fått med seg FIFA og sin egen fotballføderasjon, men de trenger en lovendring for å lykkes med sitt ønske om å delta på internasjonalt toppnivå. I løpet av filmen skjønner vi at lover og praksis varierer sterkt avhengig av hvem og i hvilken skala handlingen utøves. Å akseptere enkelttilfeller av jentefotball på en tørrsvidd jordslette i utkanten av Khartoum er noe helt annet en å bifalle profesjonell kvinnefotball på internasjonalt konkurransenivå.

Sorger og samhold

Dokumentaren inviterer oss inn i lagmedlemmenes hverdagsøyeblikk, hvor sorger og samhold deles. Gjennom et flettverk av disse små episodene fremmer filmen en større refleksjon: Sara, lagets trener og pioner, er preget av et røft liv, men utfordrer likevel skjebnen med å drikke åpenlyst på gaten og blir arrestert. 40 piskeslag er straffen. Motstandskraftig og litt stolt forteller hun om hvordan man raskt kan komme seg over hevelser og smerter.

Abonnement halvår kr 450
[caption id=”attachment_41889″ …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)