Khartoum Offside
Khartoum Offside Regissør Marwa Zein

Fotballforbud og kvinnekamp


SUDANSK KVINNEFOTBALL: Når den afrikanske drømmen ikke er å møte den rette, men å få spille på landslaget.

Lande er filmskribent og regissør og fast skribent for Ny Tid.
Email: ellen@landefilm.com
Publisert: 2019-11-01
Khartoum Offside
Regisør: Marwa Zein
(Sudan)

Et dokumentarisk portrett av et knippe kvinnelige fotballspillere skildrer livsvilkår i Sudan for dem som våger å leve et utradisjonelt liv. I en film krydret med skarpe kommentarer og skråblikk deler lagkameratene sin kamp mot byråkrati, fordommer og dårlig økonomi. De synger kjærlighetssanger mens de dribler. Drømmen er slett ikke å møte den rette, men å få spille på et nasjonalt damelandslag i VM.

Fotballforbud

Under Sudans militære muslimske styre er det ulovlig for kvinner å spille fotball, forteller filmens starttekst. Opptaksperioden har likevel gått over de siste fem årene – en brytningstid med store endringer politisk og for individet. Filmen ble ferdigstilt rett før revolusjonen, som sudanske kvinner deltok aktivt i. Khartoum Offside er en av mange nyere filmer fra dette nordøstafrikanske landet som gir tilgang til helt andre mennesker og miljøer enn dem som er vist tidligere. Mye av dette har med det langvarige forbudet mot å filme som …


Kjære leser. Du må være abonnent (69kr/mnd) for å lese flere artikler i dag. Kom evt. tilbake i morgen, eller logg inn om du har abonnement.


Close
Logg inn


Abonnement kr 195 kvartal