Fotball, øl og damer

VM har sparket i gang en debatt. I den finnes bare ett viktig spørsmål.

Ny Tid
[16. juni 2006] «Tvungen prostitusjon overskygger verdensmesterskapet,» meldte nyhetsbyrået IPS denne uka. Millioner av mennesker har samlet seg ved tyske stadioner for fotballens store høytid. Ikke alle er der frivillig, og ofre for menneskehandel søker seg nå til krisesentre i nærheten av de store bordellene som er satt opp i anledning VM.

Samtidig har en ny prostitusjonsdebatt nådd Norge. Her har tidligere bryske motstandere av kriminalisering av horekunder snudd, og både Inga Marte Thorkildsen (SV) og Erna Solberg (H) har signalisert at de nå vil vurdere et slikt forslag.

Dessverre er den norske debatten ikke reist som følge av en ny og ektefølt medfølelse med de prostituerte. Den er reist fordi prostitusjonen er blitt mer synlig. Kvinnene på gata har ikke blitt mange flere, men de kommer lengre borte fra og ser annerledes ut enn de som var der før. I tillegg er de mer pågående og et større problem for ordensmakt og turistprofittører. Byrådsleder Erling Lae i Oslo har gått langt i å betegne de prostituerte som et renovasjonsproblem.

Prostitusjon er ikke et renovasjonsproblem. Men det er et problem, skapt av skjeve maktforhold mellom kjønn, av seksualitet og av penger. Flertallet av de prostituerte føler at de ikke har noen annen mulighet enn å selge kroppen sin. Det er et moralsk problem, et sosialt problem og et globalt problem.

Vi vet at legalisering gir flere prostituerte og flere horekunder. I Norge finnes det 0,06 prostituerte per 1000 innbyggere, i Tyskland er det tilsvarende antallet 0,5. Når spørsmålet er om vi skal kriminalisere horekundene eller ikke, bør det kokes ned til hva et slikt forbud vil gjøre for situasjonen til de prostituerte. Argument-

asjonen kommer fra skyttergravene, der det

påstås at prostitusjonen enten vil tvinges under jorda eller begrenses fundamentalt. Sannheten vet vi ikke. Derfor kan vi ikke ennå vite om kriminalisering er et godt virkemiddel eller ikke.

I Sverige var det før VM en reell debatt om mulig boikott på grunn av de offentlige bordellene. Hos oss, som ikke kom til VM, er debatten rundt prostitusjon og horekunder betent både i offentligheten og privat. Når den nå går i media, bør den også gå privat. Det er helt greit å gi kompisen din en moralsk pekefinger iblant. Kanskje til og med en langfinger.

Kommentarer
DEL