Forvirring

Å være regissør: Raoul Pecks filmer "I Am Not Your Negro" og "Den unge Karl Marx" var nesten umulig å se på Berlinalen.

Mannen bak utsolgte forestillinger både på Berlinalen og CPH:DOX i København, er av den gamle skolen: Han fikk sin regiutdannelse i Berlin på 1980-tallet, med læremestre som Alexander Kluge, Chris Marker, Harun Farocki og Jean-Luc Godard. Når jeg møter ham i Berlin, forteller han bekymret at neste generasjon filmskapere står midt i vår tid av forvirring. Haitiske Raoul Peck er en varm person, det er ikke bare håndtrykket hans som indikerer dét. De gangene jeg har møtt ham, også på Film fra Sør-festivalen i Oslo noen år tilbake, har han alltid hatt et brennende politisk engasjement. Derfor filmet jeg hans Masterclass i Berlin (se filmen etter artikkelen).

I Am Not Your Negro (se anmeldelse til venstre) handler om James Baldwin og hans forbilder: Medgar Evers, Martin Luther King jr. og Malcolm X.
. . .

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

- annonse -
- annonse -
Truls Lie
Ansvarlig redaktør i Ny Tid. Se tidligere artikler av Lie i Le Monde diplomatique (2003–2013) og Morgenbladet (1993-2003) Se også en del videoarbeid av Lie her.

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte

En landbrugsklynge – et topmoderne industrielt kompleks

MAD: Problemet er adgangen til mad. Alle skal spise for at leve. Skal vi spise, må vi købe. For at købe, må vi arbejde. Vi spiser, fordøjer, og skider.

Dydens diktatur

KINA: Kinas kommunistparti praler i dag med, at det er i stand til at genkende enhver af landets 1.4 milliarder borgere inden for få sekunder. Europa må finde alternativer til den stigende polarisering mellem Kina og USA – mellem et statsligt overvågende diktatur og den liberalistiske individualismes hensynsløse selvudlevelse. Måske en form for anarkistisk samfundsorden?

Protest kan koste deg livet

HONDURAS: Nina Lakhanis farlige søken etter sannheten bak drapet på miljøaktivisten Berta Cáceres ender opp i flere spørsmål enn svar.

Det kulturelle bindemiddelet

ROMAN: DeLillo iscenesetter en slags allmenn, paranoid tilstand, en mistenksomhet som har global rekkevidde.

Kreativ ødeleggelse

SØPPEL: Norge er ikke rigget for tekstilsortering. Selv om vi sorterer søppel, er vi ikke i nærheten av steder i Japan, som kan resirkulere i 34 ulike kategorier. Der er målet at kommunene ikke sitter igjen med noe avfall – og uten søppelbiler!

Kontrollsamfunnet og det uregjerlige

SENMODERNE: Mennesker i dag får mer og mer kontroll over omgivelsene – men mister kontakt med verden. Hvor går grensen for målinger, kvalitetssikringer, kvantifiseringer og byråkratiske rutiner?