Leder: Fortrenger grådighetsproblemet

Det er med Yara og norsk gjødsel som med doping på norsk: Blind tro på egen godhet gjør at vi ikke ser vårt grådighetsproblem.

Ny Tid

Publisert dato: 23/01/2014

Frarådes. «Jeg vil aldri investere i Afrika.»

Slik blir mangemillionær og storinvestor Jens Ulltveit-Moe sitert i Aftenposten onsdag denne uka. Bakgrunnen er at den norske gjødselsprodusenten Yara, som i 2004 ble fisjonert fra Norsk Hydro, er tatt for korrupsjon. Onsdag i forrige uke vedtok det statlige selskapet en foretaksbot på rekordhøye 270 millioner, samt at Yara godtok en inndragning av 25 millioner kroner for grov korrupsjon.

Slik kan det gå for et selskap med 8000 ansatte og som har Næringsdepartementet som største eier, med 36 prosent av aksjene. Omsetningen er på omlag 50 milliarder kroner, og Yara er da også verdensledende på mineralgjødsel. Så har da også Yara hadde sitt utspring i Hydros anlegg på Notodden. For et århundre siden ble det bygget opp på Birkeland-Eydes metode for å utvinne verdens første nitrogengjødsel, såkalt Norgessalpeter.

Etter to års etterforskning har Yara innrømmet følgende tre skandaler: Bestikkelser av sønnen til den tidligere oljeministeren i Libya – altså en person med nær kobling til den nå styrtede og myrdede diktatoren Muammar Gaddafi. I tillegg: Bestikkelser overfor sønnen av en ansatt i det Indias gjødseldepartement. Og: Yara innrømmer nå også å ha bestukket to ansatte hos russiske Phosagro, som leverer råstoff til de norske Yara-fabrikkene.

Tidligere konsernsjef Thorleif Enger og tidligere konserndirektører Tor Holba, Daniel Clauw og Ken Wallace er tiltalt for grov korrupsjon.

Stort verre kan det ikke bli, får vi håpe. Bortsett fra at USA nok også vil starte etterforskning og straffe det statskontrollerte selskapet, slik amerikanerne gjorde med Statoil etter at det selskapet innrømmet grov korrupsjon overfor Iran. Dette er korrupsjon på norsk: Vi gir ikke lenger en hundrelapp til en offentlig ansatt for å slippe en bot – som i fattigere land – for vi kan istedenfor leve godt på våre egne statsselskaper som betaler hundrevis av millioner til diktatorer, svindlere og byråkrater. Mestertyven Ole Høiby gås nå en høy gang av dagens kjeltringer i norske råvareselskaper.

Afrikas feil

Det er i seg selv et under, eller en skandale, at Yara kan fortsette som statlige selskap etter slike avsløringer. For dette er ikke arbeidsuhell. Dette virker som en bevisst strategi overfor svake eller totalitære stater for å sikre mest mulig avkastning.

Onsdag kunne dagens Næringsliv fortelle at konsernsjef Jørgen Ole Haslestad i Yara ikke vet hvem han har overførte aksjer for 800 millioner kroner til. Pengene gikk til et lugubert selskap på Kypros. Hvorfor? Jo: «Uten fosfat fra de russiske gruvene stoppet produksjonen ved de norske hjørnestensfabrikkene i Glomfjord og Porsgrunn,» påpeker DN. Hva slags samfunn er det vi har bygget opp, kan man undre. Lever vi på en livsløgn?

Det kan virke slik, i det minste når Ulltveit-Moe trekker den slutning at det er «Afrika» det er noe feil med – etter at Yara har blitt fersket i både Asia, Europa og Libya. Ferd-eier og milliardær Johan H. Andresen trekker like absurde slutninger, der han uttaler seg fra World Economic Forum i Davos:

«Du må rett og slett holde deg unna land som Libya eller andre land der du kan komme opp i situasjoner,» sier Andresen til Aftenposten (NB! Ny Tid presiserer: Johan H. Andresen påpeker i en epost til Ny Tid at hele sitatet til Aftenposten, gjengitt lenger ned i artikkelen, lød slik: «Du kan følge to strategier for å unngå å komme opp i noe slikt: Du må skape en bedriftskultur der slikt ikke blir akseptert. Personlig tror jeg dette er en viktig faktor allerede i rekrutteringen av nye medarbeidere. Og det andre er å holde seg unna.»)

Det er som om det er Libya og andre land det er noe feil med, ikke Yara selv. Akkurat som når det avsløres høye blodverdier hos norske sportsutøvere: Det er alltid testene det er noe feil med, aldri norske sportshelter. Og det er heller ikke noe problematisk med det enorme presset offentligheten legger på utøverne for at de skal «vinne gull for nasjonen». Det er den moderne grådighetskulturen som viser sitt sanne ansikt – oljedoping i et sports- og gullfokusert land. Den religiøse troen på den perfekte norske moral gjør at storkriminaliteten får vokse og bli til vår hvite elefant.

Skattefluktpolitikk nå

Og kanskje derfor ble Yara en vinner også på børsen tirsdag – det eneste store selskapet som gikk fram på de norske børser.

Men istedenfor å stanse investeringene i de demokratiske afrikanske landene, burde man nok heller stanse korrupsjonen på styrekontorene i Oslo. For bestikkelsene i Yara blir forsøkt skjult ved bruk av selskaper i skatteparadiser. Ap, Sp og SV foreslo å skjerpe reglene for den såkalte Land-for-land-rapporteringen i budsjettbehandlingen i Stortinget i høst. Nå håper SV at KrF og Venstre vil snu:

«Yara-saken vil kunne bidra til at flere ser behovet for å gjøre noe med reglene,» sier finanspolitisk talsmann i SV, Snorre Valen, til Nationen.

Heldigvis er Venstre-nestleder Terje Breivik åpen for ytterligere skjerping av reglene: «Vi er grunnleggende positive til alle forslag som har til hensikt å sikre større åpenhet over denne typen av transaksjoner,» sier Breivik til NTB.

Første skritt for å få bedring, er å skjønne at det ikke er Afrika det er noe feil med hvis man gjemmer korrupsjonspenger til Russland på skattefluktøya Kypros. Men slikt er nok ikke så lett å se fra suitene i Davos.

Kommentarer