Fortielsen


LEDER ORIENTERING 17. 01.1970

Da kommunisthetsen var på sitt verste her i landet løp utenriksminister Langes visergutter rundt i avisredaksjoner og til Kringkastingen og gav beskjed om hvilke nyheter som måtte holdes tilbake eller forvrenges «av hensyn til landets interesser». De skamløse tilstandene resulterte i en svart/hvit-maling og en løgnkampanje som har hatt ettervirkninger helt opp til våre dager. Forbryterne og skandalereporterne var utpekt av de selvopptatte oraklene i Utenriksdepartementet.

Samtidig ble det innført en praksis med møter mellom representanter for Utenriksdepartementet (Lange) og redaktørene i de største avisene. Kommunikasjonslinjene måtte holdes åpne, men informasjonene og direktivene gikk bare den ene veien, fra profeten i UD til kaninene i avisredaksjonene. Selvsagt ble også andre og mer intelligente metoder tatt i bruk. Foruten å bli informert om hvilke nyheter som måtte holdes tilbake i hvert enkelt tilfelle, ble sjefredaktørene gitt fortrolige opplysninger av sikkerhetspolitisk karakter. De ble innlemmet i de informertes rekker. På det viset var de både informert og bundet. Nå var de blitt betydningsfulle og måtte føle det samme ansvar som de velvillige tjenestemennene i UD. I praksis hadde de for alltid selv festet en munnkurv på seg. Og de fikk merke at den satt fastere enn de hadde innbilt seg. Selvsagt fantes det anledninger da den kunne legges vekk for en tid. …

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

- Advertisement -
- Advertisement -

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte

EnglishJapaneseNorwegianSpanish