Bestill vårutgaven med varslerbilaget her

Fortapt i oversettelsen

One Day in the Life of Noah Piugattuk
Regissør: Zacharias Kunuk
(Canada)

URBEFOLKNING: Tromsø Internasjonale Filmfestivals åpningsfilm er en minimalistisk, men dyptloddende studie av kulturkollisjonen mellom inuitter og myndigheter i Canada.

Det siste årene har Tromsø Internasjonale Filmfestival åpnet med en norsk dokumentar, gjerne med et lokalt tilsnitt – slik tilfellene har vært med Egil Håskjold Larsens Hvor man vender tilbake, Erik Poppes Per Fugelli – Siste resept og Solveig Melkeraaens Tungeskjærerne, som var åpningsfilmer på de tre siste festivalene.

I år har imidlertid «TIFF» – som arrangeres for 30. gang – foretatt et noe dristigere valg av åpningsfilm. Et valg som ikke desto mindre er i tråd med festivalens søkelys på den arktiske regionen og dens urbefolkningsgrupper.

Slow Cinema

One Day in the Life of Noah Piugattuk er regissert av den kanadiske inuitten Zacharias Kunuk og kan plasseres innenfor «kunstfilm»-bølgen som kalles slow cinema: filmer med langsom og minimalistisk historiefortelling, ofte i form av lange, ubrutte tagninger. En tydelig eksponent for retningen er den ungarske filmskaperen Béla Tarr, kjent for blant annet Satantango og The Turin Horse. Men begrepet har eksempelvis også blitt brukt om Apichatpong Weerasethakuls magisk-realistiske Onkel Boonmee som kan erindre sine tidligere liv og portrettdokumentaren Caniba av antropolog-/regissørduoen Lucien Castaing-Taylor og Véréna Paravel.

Ofte skyldes feilkommunikasjonen de dype kulturelle forskjellene mellom
de to partene.

- annonse -

Zacharias Kunuks langfilmdebut Atanarjuat: The Fast Runner fra 2001 var den første spillefilmen som i sin helhet ble skrevet, regissert og spilt inn på inuktitut-språket. ilmen ble han belønnet med Camera d’Or-prisen for beste debutfilm på filmfestivalen i Cannes.

Senere har han blant annet laget spillefilmen The Journals of Knud Rasmussen (2006), som i likhet med debuten også ble vist på Tromsø Internasjonale Filmfestival.

Krav om tilpasning

Kunuks nyeste film One Day in the Life of Noah Piugattuk er basert på virkelige hendelser fra 1961.
. . .

Kjære leser. Du har i dag lest noen frie artikler. Kom evt. tilbake om en ukes tid for å lese mer. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene). Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

Aleksander Huser
Huser er fast filmkritiker i Ny Tid.

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Journalistikk / Gravejournalist Seymour Hersh - et forbildeBlant de beste, troner den amerikanske journalisten Seymour Hersh (83). Han svertes fra både høyre og venstre flanke – men angrer ingenting.
Varsling / Regjeringen styrket ikke varslervernetRegjeringen fulgte ikke opp varslingsutvalgets forslag, verken om eget varslerombud eller egen varslingsnemnd.
Økonomi / Nordisk Socialisme – På vej mod en demokratisk økonomi (av Pelle Dragsted)Dragsted har en række forslag til hvordan lønmodtagere kan få en større del af «samfundskagen» – f.eks. ved at lukke dem ind i virksomhedernes direktionslokaler.
Fns sikkerhetsrÅd / Official Secrets (av Gavin Hood)Katharine Gun lekket informasjon om NSAs forespørsel til den britiske etterretningstjenesten GCHQ om å spionere på medlemmer av FNs sikkerhetsråd i forbindelse med den planlagte invasjonen av Irak.
3 bØger om Økologi / De Gule Veste har ordet, … (av Mads Christoffersen, …)Fra de Gule vester kom nye former for organisering innen produktions-, bolig- og forbrugsfunktioner. Og med «Degrowth», startende det med helt enkle aktioner som beskyttelse af vand, luft og jord. Og hvad med det lokale?
Samfunn / Colapso (av Carlos Taibo)Mye peker på at et definitivt sammenbrudd nærmer seg. For mange mennesker er kollapsen allerede et faktum.
Radikal chic / Postcapitalist Desire: The Final Lectures (av Mark Fisher (red.) introduksjon ved Matt Colquhoun)Skal venstresiden noen gang bli dominerende igjen, må den ifølge Mark Fisher omfavne begjærene som har vokst frem under kapitalismen, ikke bare avfeie dem. Venstresiden bør dyrke teknologi, automatisering, redusert arbeidsdag og populære estetiske uttrykk som mote.
Klima / 70/30 (av Phie Amb)Åbningsfilmen på Copenhagen DOX: de unge påvirkede politikkens klimavalg, men Ida Auken er filmens vigtigste omdrejningspunkt.
Thailand / Fighting for Virtue. Justice and Politics in Thailand (av Duncan McCargo)En magtfuld elite i Thailand – Myanmars naboland – har det seneste årti forsøgt at løse landets politiske problemer med domstolene, hvilket blot har forværret situationen. I en ny bog advarer Duncan McCargo mod «retsliggørelse».
Surrealistisk / The Seven Lives of Alejandro Jodorowsky (av Samlet og kuratert av Bernière og Nicolas Tellop)Jodorowsky er en mann full av kreativt overmot, grenseløs skapertrang og helt uten ønske eller evne til å gå på kompromiss med seg selv.
Journalistikk / «Stinkjournalistikk» mot varslereProfessor Gisle Selnes skriver at Harald Stanghelles kronikk i Aftenposten 23. februar 2020 «ser ut som en støtteerklæring, [men] ligger som en ramme rundt det forterpede angrepet på Assange». Han har rett. Men har Aftenposten alltid hatt dette forholdet til varslere, som for eksempel i tilfellet Edward Snowden?
Om Assange, tortur og straffNils Melzer, FNs spesialrapportør om tortur og annen grusom, umenneskelig eller nedverdigende behandling og straff, sier følgende om Assange:
- Advertisement -

Du vil kanskje også likeRelaterte
Anbefalte