Forsvar for den gåtefulle kjærligheten 

Byung Chul-Han: Agony of Eros MIT Press. USA

Vi bør opprettholde kontakten med det vi ikke forstår, mener Byung Chul-Han. 

Kjetil Røed

Agony of Eros

Byung Chul-Han

MIT Press

USA

Sørkoreanske, tysklandsbaserte Byung Chul-Han er ute med to bøker på engelsk denne våren. In the Swarm er en ganske forutsigelig teknologikritikk, riktignok med noen gullkorn (se anmeldelse i denne avis); den andre, Agony of Eros, er en filosofisk analyse av kjærligheten. Eller er den egentlig dét?

Slik jeg leser boken, er den heller en gjennomtenkning av hvordan kjærlighet – eller et idealisert aspekt av kjærlighetserfaringen – kan brukes som medium for å motsette seg senmodernitetens fremmedgjøring eller «inferno av det samme», som Chul-Han fyndig formulerer det.

Tingliggjort kjærlighet. Igjen er det snakk om et erfaringsområde som er truet av kapitalismen. Kjærligheten er i dag blitt en ønskeliste hvor vi krysser av for hva vi har lyst på. En partner blir dermed en bekreftelse på det vi allerede vet at vil ha – den vi allerede er, sier Chul-Han. Litt som innstillingene på Amazon, som viser anbefalinger på grunnlag av det du har kjøpt før – eller Google, hvor søkeresultatene speiler det du på forhånd har søkt etter og klikket deg inn på.

Vi lever i en prestasjonskultur hvor annethet, det fremmede og det ukjente, det vi ikke mestrer, på alle bauger og kanter erstattes av kropp og ånd som noe vi skal selge eller fremføre. Derfor må vi også leve opp til det andre vil ha – ja, prestere og selge oss inn hos potensielle partnere, mener Chul-Han. Kjærlighet redusert til salgspitcher høres, ganske riktig, ikke særlig romantisk ut.

«Et vellykket forhold til den Andre kommer best til uttrykk som en form for mislykkethet eller failure.»

Da er det ikke rart at også sex er blitt en prestasjon, en kraftanstrengelse som viser hva vi kan, sier Chul-Han. Slik prestasjonsdrevet sengehygge går på bekostning av den ekte sanseligheten mellom mennesker, altså det erotiske, eller eros, som den sørkoreanske filosofen kaller det.

«Eros er en relasjon til den Andre som befinner seg hinsides prestasjon, fremførelse og kapasiteter,» sier han. «Et vellykket forhold til den Andre kommer best til uttrykk som en form for mislykkethet eller failure

Lyst til å lese videre?

Logg inn eller registrer deg her

DEL
Kjetil Røed

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here