FORSONENDE FOTBALL

Saudisk presse skriver at prinsen av Qatar gir en antatt sum på 10 millioner dollar til et israelsk-arabisk fotballag i byen Sakhnin ved Hebron. Sakhnin har omtrent 25 000 innbyggere, ingen egen bane, men lokallaget regnes som en suksess i israelsk fotball. Pengene skal gå til spillebane og opprettelse av et sportssenter. Byens sportsklubb består […]

Ny Tid

Saudisk presse skriver at prinsen av Qatar gir en antatt sum på 10 millioner dollar til et israelsk-arabisk fotballag i byen Sakhnin ved Hebron. Sakhnin har omtrent 25 000 innbyggere, ingen egen bane, men lokallaget regnes som en suksess i israelsk fotball. Pengene skal gå til spillebane og opprettelse av et sportssenter. Byens sportsklubb består av mange jøder, og klubben vant overraskende den israelske cupen 2004.

En talsmann for Sakhnin kommune sier at byens fotballsuksess har bidratt til et godt forhold mellom arabere og stedets jødiske majoritet. Det forventes at Qatar offentliggjør detaljer rundt gaven senere.

Kilde: Al Watan, Saudi Arabia

ISRAEL FORGIFTER PALESTINA

Lederen for palestinske miljøvernmyndigheter Yousif Abu Safyeh, sier at Israel har gravlagt mer enn 50 000 tonn giftig søppel rundt bosettingen Gush Katif på Gazastripen. “Okkupasjonsmakten øker søppeldumpingen i områdene som evakueres,” sier Abu Safyeh, som også beskylder Israel for å frakte stjålen palestinsk sand ut av Gaza.

Kilde: Al Shaab, Egypt

SAUDISKE KVINNER PÅ FRAMMARSJ

Saudi-Arabia skal åpne for mer kvinnelig deltakelse i landets økonomi, opplyser landets myndigheter. Reguleringer skal lempes på så arbeidslivet kan tilrettelegges mer for kvinner, støtteordninger utvides og kvinner oppmuntres til vitenskapelige studier. Dagens regime i Saudia-Arabia er ansvarlig for den mest kvinnefiendtlige politikken i den muslimske verden.

Kilde: Arab News

FORBUD MOT HALAL-JUKS

Arabiske medier er opptatt av halal-kjøttets stadig større suksess i USA. Al-Jazeera opplyser at antall klager på falskt halal-kjøtt har økt i takt med kjøttets popularitet i den amerikanske delstaten Michigan. Fylket Wayne truer nå med inntil 90-dagers fengsel og 500 dollar i bot for å lyve om at kjøtt er behandlet etter islamske eller jødiske regler. Butikker og restauranter må nå også oppgi kjøttets leverandør. Liknende lover har vært vedtatt i New Jersey og Illinois, og USAs muslimer arbeider for å at andre stater skal lovfeste det samme.

Kilde: Al Jazeera

YEMEN I ØKONOMISK MEDVIND

Ifølge avisa Al Wasat har Yemens sentralbanksjef sagt at landets banksektor vokste åtte prosent i første halvdel av 2005. Det samlede budsjett var oppe i 3.93 milliarder dollar mot fjorårets 3.64 dollar. Lokale banker hadde 70 prosent andel i denne veksten, mens arabiske og utenlandske bidro med resten. Handel-, industri- og bygningsvirksomheter var viktigste låntakere.

Kilde: Al Wasat, Bahrain

KURDISK FLYKTNING VENDER HJEM

Den kurdiskspråklige forfatteren Mehmed Uzun har vendt tilbake til Tyrkia etter 28 år i svensk eksil. “Trass i alt glir Tyrkia mot Europa. Intellektuelle som meg bør påskynde prosessen,” sier han. Uzum har reist gjennom det sørøstlige Tyrkia; hans fødested og det kurdiske områdets hjerte. Der foregikk krigen mellom den tyrkiske hæren og Kurdistans arbeiderparti i årene 1984-1999, noe som krevde 37 000 menneskeliv. På sin ferd så Uzum både intens smerte, håp og tålmodighet hos et folk som nå gjenoppdager sin kulturelle arv. Uzun sier han både er kurdisk, tyrkisk og skandinavisk.

Kilde: The Daily Star, Libanon

Hege Ramson

Kommentarer
DEL