Forsøk på å lege et blødende kontinent

Eirik Vold: Hugo Chávez. Revansjen Manifest. Norge

Eirik Volds bok om Hugo Chávez’ liv og historien om den latinamerikanske frigjøringskampen er svært lesverdig.

John Y. Jones
Leder for Networkers North/South og Dag Hammarskjöld-programmet (med i Ny Tids redaksjonsråd).
Email: jones@networkers.org
Publisert: 18.05.2017
           Hugo Chávez Revansjen
Forfatter: Eirik Vold
Manifest, Norge

NRK-nestor Arnt Stefansen har oppsummert Venezuelas historie slik: «En dyp og systematisk urett, der koloniherrene og deres etterkommere har levd i overflod, mens det store flertallet er blitt utnyttet og utarmet.» Eirik Vold tar oss med til et personlig møte med den avdøde presidenten og hans kamp mot denne uretten i boken Hugo Chávez. Revansjen.

Wikileaks og presidenten selv. CIAs nye sjef Michael Pompeo kalte nylig Wikileaks «en fiendtlig etterretningsorganisasjon som samarbeider med diktatorer». Pompeo kom med utilslørte trusler, trusler ingen tør ta lett på. For bare to måneder siden besøkte Pompeo Riyadh for å gi CIAs George Tenet-pris for antiterrorarbeid til Saudi-Arabias kronprins Muhammed bin Nayef. Pris til demokratifyrtårnet Saudi-Arabia!

Wikileaks har gitt Eirik Vold rikelig med materiale til boken om Venezuelas tidligere president. «Jeg kunne sammenlikne hva diplomater melder hjem om i det skjulte med hva de sier offentlig og hva de tar på alvor. Det juges mye, og Wikileaks gir viktige fakta. USA fryktet Chávez mer enn de ville innrømme,» forteller forfatteren.

Det er ikke ofte at norske fagbøker oversettes for å nå lesere utenfor Norge. Hugo Chávez. Revansjen er et av unntakene.  Vold bygger opp fortellingen sin gjennom to bekjente: Omaira, den driftige alenemoren fra slummen i Caracas, og småbedriftseier Antonio fra middelklassen. Den første er en tilhenger, den andre en kritiker av Chávez. Presidenten selv danner naturlig nok hovedlinjen i fortellingen. Men Vold beriker den med korte, supplerende dypdykk i alt fra personlige opplevelser til Verdensbanken frihandelens rolle i utviklingen. Han skriver om valgkamper og folkeavstemninger, om fremmede trusler og intervensjoner. Vold tegner kontinentet i en historisk sammenheng. Forfatterens jakt på et personlig intervju med Chávez har sin egen dramaturgi og kulminerer med en tre timer og 18 sider lang samtale som fant sted under en unik flytur med en tidssjenerøs president.


… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Gratis prøve