Forplantning

For litt siden het det seg at nybakte foreldre over tretti var de beste. De var mindre rastløse, mer tålmodige og lyttende enn yngre. De hadde bedre økonomi og lå derfor samfunnet mindre til byrde, mens yngre ofte trengte mer støtte. Andrekulls fedre priste det å være far i moden alder. Ferdige med karrierejakten fikk […]

For litt siden het det seg at nybakte foreldre over tretti var de beste. De var mindre rastløse, mer tålmodige og lyttende enn yngre. De hadde bedre økonomi og lå derfor samfunnet mindre til byrde, mens yngre ofte trengte mer støtte. Andrekulls fedre priste det å være far i moden alder. Ferdige med karrierejakten fikk de mer tid til avkommet.

Så het det seg at førstegangsfødende kvinner over tretti belastet samfunnet, fordi de oftere trengte prøverørsmetoden og hadde mer kompliserte svangerskap. Fedre over tretti fikk hyppigere schizofrene barn. Siste nytt er at nybakte mødre over tretti kan bli utbrente når de er 44. Ettersom de lærde strides sånn, har vi kontaktet en helt utenforstående autoritet, en spesiell menneskekjenner med et stort hjerte for barn.

– Jesus Kristus, dette er fra Ny Tid. Du har sagt at de små barn skal komme til deg, for Himmeriket er deres. Hvor gamle bør foreldrene være når barna klekkes ut?

– Hm… Moren min var bare tenåring da hun fikk meg, og det ble jo folk av meg.

– Døde ikke du blant røvere?

– Jo, men jeg stod opp igjen.

– Trengte moren din støtte fra det offentlige?

– Nei, jeg hadde en ganske mektig far som ordnet opp.

– Vedkjente han seg farskapet?

– Ja da. Det har riktignok vært et svært omstridt farskap, men det stod ikke på ham.

– Var faren din gammel?

– Veldig!

– Hadde han mye tid til deg?

– Det var litt opp og ned. Han sviktet meg grundig en påske da jeg var 33.

– Da var du jo voksen.

– Sant nok, men han kunne brydd seg likevel.

– Har du vært plaget av schizofreni?

– Neeei. Bare humørsvingninger. Noen ganger elsker jeg de som forbanner meg, andre ganger kommanderer jeg dem til helvete. Jeg kan brått skifte mening. I Matteusevangeliets femte kapittel sa jeg for eksempel at folk skulle la sitt lys skinne for menneskene, for at de kunne se deres gode gjerninger. I sjette kapittel ombestemte jeg meg, og sa at folk skulle ta seg i vare for å utøve sin rettferdighet for menneskenes øyne. Jeg kan være ambivalent. Men jeg har mange gode egenskaper. Jeg støtter tapere, jeg kan gjøre vann til vin, og jeg er en sjelden dyktig lege. Du aner ikke hva jeg kan kurere.

– På side fire i avisa vår står det at du tiltrekker deg ufyselige typer.

– Det vil jeg ikke kommentere. Vi skal snakke om foreldre og barn.

– Så tenåringsmor og eldgammel far fungerer bra?

– Det fungerte greit nok i mitt tilfelle. Men faren min var eksepsjonelt stor og sterk. For de fleste tenåringsmødre vil det være plagsomt å ha en oldingmann.

– Du har altså ingen råd til dagens vordende foreldre?

– Nei. Bare at alle barna er velkomne hos meg, uansett foreldrenes alder.

Hege R.

Kommentarer