Bestill vårutgaven med varslerbilaget her

Forholdet mellem kunst og det politiske

Conflictual Aesthetics: Artistic Activism and the Public Sphere
Forfatter: Oliver Marchart
Forlag: Sternberg Press (Berlin)

SAMTIDSKUNST: Nutidens mæcener bruger skamløs kunst som en gigantisk reklamesøjle. Og hvad kan kunsten stille op med, når politikere lyver?

På et tidspunkt, hvor modefirmaer som Louis Vuitton opfører pompøse og spektakulære kunstmuseer og selvforståelsesmæssigt kritiske feministiske kunstnere som Claire Fontaine iscenesætter modeshows for Christian Dior med feministiske slogans bøjet i neon, kan det være svært ikke resigneret at opgive samtidskunsten.

Når internationale oliefirmaer som BP finansierer store museer, kunstnere som Olafur Eliason udsmykker luksusbutikker på Champs-Élysées og Fredriksen-søstrene indgår samarbejder med nationalmuseer om indsamling af kunst, synes kunstens offentlighed at være forsvundet og erstattet af den rigeste én prosents promiskuøse selvpromovering gennem kunst. Tidligere tiders diskretion er pist væk, og nutidens mæcener bruger skamløs kunst som en gigantisk reklamesøjle, og det vel at mærke uden at kunstinstitutionerne tør sige fra.

Men heldigvis er dette ikke den eneste historie om samtidskunstens udvikling. Som den østrigske filosof Oliver Marchart redegør for i sin nye bog, Conflictual Aesthetics, så har der sideløbende med «neoliberaliseringen» af kunsten fundet en politisering sted, hvor kunstnere har brugt kunsten som en art laboratorium for det politiske.

Public Movement: Temporary Orders, 2018
Public Movement: Temporary Orders, 2018

«Kunstens Davidske moment»

- annonse -

Marchart forankrer sin analyse af kunsten inden for rammerne af en længere historie om antisystemiske bevægelser, hvor der går en linje fra maj ’68 til alterglobaliseringsbevægelsens topmødeprotester i 1999 i Seattle og frem til pladsbesættelsesbevægelserne i 2011 og videre til De Gule Veste i 2019. Denne antisystemiske tradition går helt tilbage til hvad Marchart kalder «kunstens Davidske moment», hvor maleren og jakobineren Jacques-Louis David spillede en ledende rolle i begyndelsen af den franske revolution som iscenesætter af politiske begivenheder, hvor de revolutionære forsøgte at billedliggøre den nye verden, de var ved at skabe. Det er arvingerne til Davids projekt, som Marchart analyserer i sin bog.

De revolutionære forsøgte at billedliggøre den nye verden.

Den nye kunstaktivisme udmærker sig ifølge Marchart ved at afsløre, hvad han kalder «kunstfeltets spontane ideologi», nemlig at kunst er politisk, når den ikke er alt for direkte politisk. Altså idéen om at kunsten hurtigt kan blive for politisk, og dermed bliver til dårlig kunst.
. . .

Kjære leser. Du har i dag lest noen frie artikler. Kom evt. tilbake om en ukes tid for å lese mer. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene). Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

Mikkel Bolt
Professor i politisk estetikk ved Københavns Universitet.

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte

Siste artikler

Journalistikk / Gravejournalist Seymour Hersh - et forbildeBlant de beste, troner den amerikanske journalisten Seymour Hersh (83). Han svertes fra både høyre og venstre flanke – men angrer ingenting.
Varsling / Regjeringen styrket ikke varslervernetRegjeringen fulgte ikke opp varslingsutvalgets forslag, verken om eget varslerombud eller egen varslingsnemnd.
Økonomi / Nordisk Socialisme – På vej mod en demokratisk økonomi (av Pelle Dragsted)Dragsted har en række forslag til hvordan lønmodtagere kan få en større del af «samfundskagen» – f.eks. ved at lukke dem ind i virksomhedernes direktionslokaler.
Fns sikkerhetsrÅd / Official Secrets (av Gavin Hood)Katharine Gun lekket informasjon om NSAs forespørsel til den britiske etterretningstjenesten GCHQ om å spionere på medlemmer av FNs sikkerhetsråd i forbindelse med den planlagte invasjonen av Irak.
3 bØger om Økologi / De Gule Veste har ordet, … (av Mads Christoffersen, …)Fra de Gule vester kom nye former for organisering innen produktions-, bolig- og forbrugsfunktioner. Og med «Degrowth», startende det med helt enkle aktioner som beskyttelse af vand, luft og jord. Og hvad med det lokale?
Samfunn / Colapso (av Carlos Taibo)Mye peker på at et definitivt sammenbrudd nærmer seg. For mange mennesker er kollapsen allerede et faktum.
Radikal chic / Postcapitalist Desire: The Final Lectures (av Mark Fisher (red.) introduksjon ved Matt Colquhoun)Skal venstresiden noen gang bli dominerende igjen, må den ifølge Mark Fisher omfavne begjærene som har vokst frem under kapitalismen, ikke bare avfeie dem. Venstresiden bør dyrke teknologi, automatisering, redusert arbeidsdag og populære estetiske uttrykk som mote.
Klima / 70/30 (av Phie Amb)Åbningsfilmen på Copenhagen DOX: de unge påvirkede politikkens klimavalg, men Ida Auken er filmens vigtigste omdrejningspunkt.
Essay / Jeg var helt ute av verdenForfatteren Hanne Ramsdal forteller her hva det vil si å bli satt ut av spill – og komme tilbake igjen. En hjernerystelse fører blant annet til at hjernen ikke klarer å dempe inntrykk og følelser.
Prio / Når man i stillhet vil disiplinere forskningenMange som reiser spørsmål om legitimiteten til USAs kriger, synes å bli presset ut fra forsknings- og mediainstitusjoner. Et eksempel er her Institutt for fredsforskning (PRIO), som har hatt forskere som historisk sett har vært kritiske til enhver angrepskrig – som neppe har tilhørt atomvåpnenes nære venner.
Spania / Er Spania en terrorstat?Landet får skarp kritikk internasjonalt for politiets og sivilgardens utstrakte bruk av tortur som aldri straffeforfølges. Regimeopprørere fengsles for bagateller. Europeiske anklager og innvendinger ignoreres.
Covid-19 / Vaksinetvang i skyggen av koronakrisen (av Trond Skaftnesmo)Fra offentlig hold ytres det ingen reell skepsis til koronavaksinen – man anbefaler vaksinering, og folket er positive til vaksinen. Men er omfavnelsen av vaksinen basert på en informert beslutning eller et blindt håp om en normal hverdag?
Militært / De militære sjefene ville utslette Sovjet og Kina, men Kennedy sto i veienVi tar for oss amerikansk strategisk militærtenkning (SAC) fra 1950 til i dag. Kommer den økonomiske krigen å bli supplert ved en biologisk krig?
Bjørneboe / HjemlengselJens Bjørneboes eldste datter reflekterer i dette essayet over en mindre kjent psykologisk side ved sin far.
Y-blokka / Arrestert og satt på glattcelle for Y-blokkaFem demonstranter ble ført vekk i går, blant dem Ellen de Vibe, tidligere direktør i Oslos plan- og bygningsetat. Samtidig havnet Y-interiøret i containere.
Tangen / En tilgitt, lutret og salvet korguttFinansnæringen tar kontroll over norsk offentlighet.
Miljø / Planet of The Humans (av Jeff Gibbs)For mange er grønne energiløsninger bare en ny måte å tjene penger på, hevder regissør Jeff Gibbs.
Mike davis / Pandemien vil skape en ny verdensordenIfølge aktivisten og historikeren Mike Davis ligger det i ville reservoarer, som blant flaggermus, opptil 400 typer koronavirus som bare venter på å smitte over til andre dyr og mennesker.
Samhold / Newtopia (av Audun Amundsen)Forventningen om et paradis fritt for moderne framskritt ble til fortellingen om det motsatte, men mest av alt handler Newtopia om to svært ulike menn som støtter og hjelper hverandre når livet er som mest brutalt.
Anoreksi / Selvportrett (av Margreth Olin, …)Ublu bruker Lene Marie Fossen sitt eget forpinte legeme som lerret for sorg, smerte og lengsel i sine serier av selvportretter – aktuelle både i dokumentarfilmen Selvportrett og i utstillingen Gatekeeper.