Forfall, diktatur og anarki

En gjennomføring av Sør-Sudans fredsavtale fra august virker mer umulig enn noensinne.

Sør-Sudans president Salva Kiir. Foto: AFP PHOTO/CHARLES ATIKI LOMODONG
Halle Jørn Hanssen
Hanssen ledet tidligere Norsk Folkehjelp

På tampen av oktober kom rapporten fra Afrikaunionens undersøkelseskommisjon om overgrepene og ødeleggelsene borgerkrigen i Sør-Sudan har ført med seg. Borgerkrigen har vart siden 15. desember 2013. Folket i Sør-Sudan og verden for øvrig har ventet på denne rapporten siden april, men Ugandas president Museveni og et par andre afrikanske statsledere la lenge ned veto mot offentliggjøring.
Undersøkelseskommisjonen har vært ledet av Nigerias tidligere president Obasanjo. Rapporten er på 318 sider. Det er et svært gjennomarbeidet dokument med tung dokumentasjon av uhyre bestialske overgrep, spesielt seksuell vold mot kvinner og barn, krenkelser av menneskerettighetene og krenkelser av alle internasjonale konvensjoner som har med krigføring å gjøre. At den også de facto dokumenterer forbrytelser mot menneskeheten, kan det ikke være tvil om. Aldri siden avkoloniseringen av Afrika har en kommisjon som utelukkende består av afrikanske tidligere politiske ledere og fremstående akademikere, levert en hardere kritikk mot et afrikansk regime i krig. Slik sett skaper rapporten historie.

Massakre. Rapporten avliver nok en gang de gjentatte løgnene fra president Salva Kiir og hans medløpere om at statskupp ble forsøkt gjennomført i dagene før 15. desember 2013. Den fratar derfor Kiir-regimet enhver legitimitet for krigshandlingene det satte i gang, og president Salva Kiir og hans regime pekes dermed ut som de desidert hovedansvarlige for alle forbrytelser som er utført av partene i krigen.
Tidlig høsten 2013 satte dinkaledere i delstatene Warrap og Bahr el Ghazal i gang militær trening av fattige landsbygutter som var analfabeter. I tillegg til den militære treningen ble de opplært i å hate sitt nære nabofolk, nuerfolket. Mannen som med president Kiirs godkjennelse ledet dette, heter Paul Malong. Han er i dag forsvarssjef i Sør-Sudan.
Gruppen fikk navnet «presidentgarden». Den ble i november 2013 overført til forlegninger i nærheten av Juba. Der ventet et spesialoppdrag: massakrene på nuerne i hovedstaden. Både kommisjonsrapporten og andre kilder beskriver hvordan dette ble utført.
Planene for dette prosjektet ble påbegynt i mai 2013. Det ble laget kart over gater og hjem der nuere bodde. I dagen mellom 15. og 18. desember samme år ble mellom 3000 og 5000 nuere og andre massakrert. Massakrene fortsatte ut januar måned. Likene ble lagt i massegraver som dels var ferdige fra før og dels ble gravd mens massakrene pågikk. Indikasjonene er at over 20 000 mennesker ble massakrert.
Mens krigen pågikk, prøvde IGADs fredsforhandlere å skape fred. Sju avtaler ble forhandlet fram og brutt. Den åttende ble undertegnet i slutten av august.

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.