Føre var


En tidligere hacker leverer en dyster beretning om vårt privatliv i en tid da teknologigigantene suger til seg all informasjon om deg. Noen enkle forholdsregler kan gjøre god nytte for seg.

Email: anrikevisser@gmail.com
Publisert: 2018-01-03
The Art of Invisibility
Forfatter: Kevin Mitnick
Little, Brown and Company, USA

Å være usynlig på nettet høres nesten ut som en utopi. De fleste har akseptert at hvert klikk blir lagret av teknologigiganter som Google, og at ikke bare surfingen vår blir lagret, men også GPS-steder og Wi-Fi-nettverk vi er innom.

Foster i detaljene. Den tidligere hackeren Kevin Mitnick deler sin innsidekunnskap i The Art of Invisibility; et sjokkerende blikk inn i nettprivatlivets verden. Men hvorfor skal du bry deg om å beskytte deg mot sporing på nettet? Hva kan selskaper gjøre med den innsamlede informasjonen om deg og andre som benytter tjenestene deres? La meg gi et eksempel: Et selskap med navnet «Target» begynte å sende svangerskapsbrosjyrer til en familie i USA da de antok at datteren var gravid. Faren ble rasende, men datteren vedgikk senere at hun faktisk var gravid, ifølge en artikkel i New York Times. Sjefen for Target, Andrew Pole, siteres i artikkelen, der han forklarer hvordan selskapet hans identifiserte 25 produkter som til sammen tydet på graviditet og sannsynlig termin.

Det er til og med mulig å få kjøpt lister over voldtektsofre.

Big Data handler ikke bare om å analysere klikk; Big Data forutsier faktisk hendelser i livet som innvirker på forbruksmønsteret ditt, som graviditet, flytting eller ny jobb. Dette gjør det mulig for selskaper å tilby de rette produktene til rett tid. Big Data er uhyre et effektivt middel til å forutsi menneskelig adferd, rett og slett på grunn av mengden data. Dataene om enhver på internett kan brukes til å lage en modell. Mer data betyr bedre forutsigelser og økt salg.

Å sende en brosjyre kan virke som et uskyldig eksempel på hva selskaper kan gjøre med prognostiserende analyse. Men hva om du ikke har delt den lykkelige nyheten med ektemaken ennå, eller om det var en voldtekt som forårsaket graviditeten? Da er det føles ekstremt invaderende plutselig å motta babymateriell. Enda verre er det når selskapet bruker data til andre avgjørelser med mer skjebnesvangre følger, som for eksempel hvem som skal få tilbud om helseforsikring og ikke.

Dagligvarer og eiendom. Såkalte datameklere kjøper og selger lister med personlig informasjon fra hele verden. Det er til og med mulig å få kjøpt lister over voldtektsofre, ifølge adminisrerende direktør Pam Dixon fra World Privacy Forum i en …

Abonnement kr 195/kvartal


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)