Fordummende retorikk


Medienes demonisering av Nord-Korea har gjort oss dummere. Hva vil verden si når djevelen Kim og den gale Trump får Nobels fredspris?

Leder for Networkers North/South og Dag Hammarskjöld-programmet (med i Ny Tids redaksjonsråd).
Email: jones@networkers.org
Publisert: 2018-06-01

25. april var et vannskille i norsk Korea-dekning. Da omtalte Aftenposten Nord-Koreas leder Kim Jong-un ganske enkelt som «leder». Neste dag påpekte kanalen Russia Today Vestens snuoperasjon i omtale av Nord-Korea. De var våkne. For Aftenposten var ikke bare representativ for Norges, men også for Vestens, dekning av Korea. Aftenpostens spektakulære oppslag var en bortgjemt, liten enspalter: «Jong-un besøkte overlevende.»

I mitt minne blir dette datoen da Aftenposten beskrev Nord-Koreas leder Kim Jong-un som lederen som besøkte ofre etter en bussulykke der mange kinesere omkom. Han var ikke den fryktede, «sjarmerende», stadig mer isolerte diktatoren som leserne var vant til å få beskrevet. At overskriften (kanskje feilaktig) bruker for- og mellomnavnet «Jong-un» på lederen, gjør beskrivelsen nesten litt vennlig, der Kim besøker overlevende og beklager ulykken i «bitter sorg».

Demonisering

Dette er spektakulært fordi det ikke er spektakulært. Det er jo bare slik man forventes å respektfullt beskrive en statsleder som går i kondolanseoppdrag. At Kim omtales som en vanlig statsleder, og ikke omgis av ukvemsord eller negative stikk, er banebrytende. Se bare Aftenposten 9. januar («det stadig mer isolerte regimet»), 13. januar (Kim som ironisk omtales som «sjarmerende»), 18. og 20. januar («diktator»), og 2. februar («fryktede»). Du trenger ikke lete lenge for å finne betegnelser som brodermorder, konsentrasjonsleir-kommandant, terrorist, den halvgale og – ikke minst – den uforutsigbare lederen. Ikke én omtale som viser Kim som hyggelig, profesjonell, menneskelig eller sosialt vesen. Det er dette som kalles «demonisering». Og det er fordummende fordi vi blir hindret fra å forstå.

Vi snakker med andre ord om et geopolitisk spill som omfatter mye mer enn to broderfolk i konflikt.

Demoniseringen er åpenbart muliggjort av Nord-Koreas doble isolasjon: boikottet, som få andre land, fra økonomisk og kulturelt samkvem med verden utenfor, i kombinasjon med en selvpålagt skepsis for alt som er fremmed.

Og når mediene ikke får mat, må de ta til takke med det de får. Alle som har det minste greie på landet, blir «eksperter» i Vesten: om du har vært på en ukes pakketur i Nord, har mottatt flyktninger eller delt ut hjelpesendinger, så er du straks siterings-interessant om Nord-Korea. Og forskere har så lite substansielt materiale å bygge …

Abonnement kr 195/kvartal

Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?