Bestill vårutgaven med varslerbilaget her

Forbrukerne – hønenes siste håp

Nordmenn spiser 30 millioner egg i påska, i tillegg til 660 tonn lam. Lidelsene til dyrene i produksjonen er for folk flest ute av øye og ute av sinn.

Eggindustrien innebærer at rundt 2,5 millioner hanekyllinger årlig drepes som daggamle ved å bli kvernet levende.  Hønekyllingene går til eggproduksjon, men deres skjebne er ikke nødvendigvis bedre.

Den som har sett en pjusket, utslitt og nedbrutt burhøne ta sine første vaklende skritt på bakken, forstår hva burlivet gjør med hønene. De står i et støyende fabrikkmiljø på skrånende nettinggulv, hver av dem med et areal tilsvarende et A4-ark, uten noensinne å se himmelen.  Manglende utløp for naturlig adferd kan føre til tvangsadferd som fjærplukking og kannibalisme, og den intense verpingen gir smertefulle lidelser som egglederbetennelse og beinskjørhet. Etter halvannet år gasses de i kontainere eller sendes til slakt.

Gulvdrift er også problematisk når flere tusen høner holdes på et begrenset areal, og bare økologisk drift sikrer hønene uteliv en del av året. Men utvikling bort fra burdrift vil være et skritt i riktig retning – mot forhold som i det minste gir hønene mulighet til å bevege seg fritt og strekke ut vingene.

Landbruksministeren ønsker ikke merking av buregg og heller ikke forbud mot burdrift. Men Rema 1000 og Norgesgruppen sier nei til buregg, og i siste rekke er det forbrukerne som har det avgjørende ordet og som kan styre utviklingen bort fra burlidelsene, og etterhvert mot forhold som tar mer hensyn til hønene som individer med komplekse følelser og behov. Som forbrukere har vi stor makt – la oss bruke den til å gi dyrene et bedre liv.

- annonse -
- annonse -

1 kommentar

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Journalistikk / Gravejournalist Seymour Hersh - et forbildeBlant de beste, troner den amerikanske journalisten Seymour Hersh (83). Han svertes fra både høyre og venstre flanke – men angrer ingenting.
Varsling / Regjeringen styrket ikke varslervernetRegjeringen fulgte ikke opp varslingsutvalgets forslag, verken om eget varslerombud eller egen varslingsnemnd.
Økonomi / Nordisk Socialisme – På vej mod en demokratisk økonomi (av Pelle Dragsted)Dragsted har en række forslag til hvordan lønmodtagere kan få en større del af «samfundskagen» – f.eks. ved at lukke dem ind i virksomhedernes direktionslokaler.
Fns sikkerhetsrÅd / Official Secrets (av Gavin Hood)Katharine Gun lekket informasjon om NSAs forespørsel til den britiske etterretningstjenesten GCHQ om å spionere på medlemmer av FNs sikkerhetsråd i forbindelse med den planlagte invasjonen av Irak.
3 bØger om Økologi / De Gule Veste har ordet, … (av Mads Christoffersen, …)Fra de Gule vester kom nye former for organisering innen produktions-, bolig- og forbrugsfunktioner. Og med «Degrowth», startende det med helt enkle aktioner som beskyttelse af vand, luft og jord. Og hvad med det lokale?
Samfunn / Colapso (av Carlos Taibo)Mye peker på at et definitivt sammenbrudd nærmer seg. For mange mennesker er kollapsen allerede et faktum.
Radikal chic / Postcapitalist Desire: The Final Lectures (av Mark Fisher (red.) introduksjon ved Matt Colquhoun)Skal venstresiden noen gang bli dominerende igjen, må den ifølge Mark Fisher omfavne begjærene som har vokst frem under kapitalismen, ikke bare avfeie dem. Venstresiden bør dyrke teknologi, automatisering, redusert arbeidsdag og populære estetiske uttrykk som mote.
Klima / 70/30 (av Phie Amb)Åbningsfilmen på Copenhagen DOX: de unge påvirkede politikkens klimavalg, men Ida Auken er filmens vigtigste omdrejningspunkt.
Thailand / Fighting for Virtue. Justice and Politics in Thailand (av Duncan McCargo)En magtfuld elite i Thailand – Myanmars naboland – har det seneste årti forsøgt at løse landets politiske problemer med domstolene, hvilket blot har forværret situationen. I en ny bog advarer Duncan McCargo mod «retsliggørelse».
Surrealistisk / The Seven Lives of Alejandro Jodorowsky (av Samlet og kuratert av Bernière og Nicolas Tellop)Jodorowsky er en mann full av kreativt overmot, grenseløs skapertrang og helt uten ønske eller evne til å gå på kompromiss med seg selv.
Journalistikk / «Stinkjournalistikk» mot varslereProfessor Gisle Selnes skriver at Harald Stanghelles kronikk i Aftenposten 23. februar 2020 «ser ut som en støtteerklæring, [men] ligger som en ramme rundt det forterpede angrepet på Assange». Han har rett. Men har Aftenposten alltid hatt dette forholdet til varslere, som for eksempel i tilfellet Edward Snowden?
Om Assange, tortur og straffNils Melzer, FNs spesialrapportør om tortur og annen grusom, umenneskelig eller nedverdigende behandling og straff, sier følgende om Assange:
- Advertisement -

Du vil kanskje også likeRelaterte
Anbefalte