Demonstrant fra XR bæres bort fra Waterloo Bridge. Foto: XR

Forbannet!


MILJØ:  Nye Extinction Rebellion bør tas på alvor.

Ansvarlig redaktør i Ny Tid
Email: truls@nytid.no
Publisert: 2019-05-02

 

Er det ikke nok nå, Norge? Vårt lille land er i dag faktisk sjuende største eksportør av CO2-utslipp.

Den nye globale miljøbevegelsen Extinction Rebellion (XR) gjør nå opprør mot myndigheter som ikke tar klimaendringenes konsekvenser på alvor. Mens våre visjonsløse myndigheter i dag suger ut olje fra kloden, kan man fra en rekke XR-aktivister verden rundt høre: «No way, Norway! Turn around – help save our world!» Nei da, her hjemme vil man stadig bygge ut nye oljefelter (LoSeVe, Barentshavet eller Australiabukta). Norges plan er drift fram til 2070 – og den som da skur igjen oljekranen, er ennå ikke født.

XR markerer at det er en «plikt til å handle nå, for å ivareta våre barns sikkerhet og velferd, og for å beskytte selve livet på jorden». Aksjonene var mange i april: I Oslo bar XR Norge rituelt en svart kiste ned til Finansdepartementet med sølvmynter knyttet til Norges CO2-utslipp. De plantet så et epletre foran Stortinget (se under).

FRA EXTINCTION REBELLION NORGE (26.4). FOTO: ALEKSANDRA PERPETUA
EXTINCTION REBELLION NORGE VED STORTINGET 26.4.
FOTO: ALEKSANDRA PERPETUA

Deretter «die-in»-aksjoner der XR-medlemmer la seg «døde» ned: først foran Operaen (en markering mot overfiske, plast og havforsuring), så Sentralstasjonen (en hyllest til jernbanen og kritikk av en ny rullebane på Oslo Lufthavn) og Oslo City (mot klesindustriens utslipp av miljøgifter).

Abonnement kr 195/kvartal

I London fylte XR opp veibroer med grønne vekster, de stoppet trafikk og sperret ambassader (også den norske) – som miljøprotest. I The Guardian (23.4.) kunne man lese om XR-medlemmer verden rundt: protest mot gassutvinning i India; vestafrikanere (Ghana, Nigeria, …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?

Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)