Før tredje verdenskrig

Vietnamkrigen
Amerikanske styrker går til angrep mot en viet cong-leir nord for tay ninh i 1965. Rarehistoricalphotos.
Rapport fra Hanoi. Bøker om Vietnam.

Forfatter. Skrev i Ny Tids forgjenger Orientering.

Etter årelange terror-angrep mot skoler, sykehus, landsbyer, jernbaner, byer, fabrikker og andre viktige krigsmål står det nu fast at USA ikke vinner sin kolonikrig i Vietnam på denne måten: det eneste som kan bringe en fred innen overskuelig fremtid er å brenne av en eller flere atombomber over Nord-Vietnam og grenseområdene. Det ville medføre den etterlengtede varige, absolutte taushet og fred, som i sin tid hvilte over to japanske byer.

Dessverre må man regne med at ledende amerikanere overveier muligheten av å sette inn kjernefysiske våpen i kampen. USA har gjort dette før; de er de eneste som hittil har brukt våpnene mot mennesker.

Under Lyndon Johnson#s presidenttid har USA tapt så meget av sin prestisje, av sin moralske tilregnelighet og av verdens sympati, at det snart ikke er mere igjen å tape. Et nedlyst pengevelde har så desperat levet ut sin angst for sosiale og økonomiske forandringer, det har så tydelig vist at det er villig til hva som helst for å beholde sitt økonomiske verdensherredømme – at USA i dag inntar den stilling i verden som Hitler-Tyskland inntok inntil 1945: en statsdannelse man kan vente alt av.

#Vietnam-krigen har vist at USA nå bare kjenner en metode for å fremme sine interesser: mere og mere vold.

Her i landet kommenteres dette fra borgerlig hold med at vietnameserne bare behøver å overgi seg, så ville de slippe mere napalm, lazydogs og bomber: «Bare innrøm at den sterkeste har rett, så kan dere få lov til …

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

Abonnement kr 195 kvartal

Ingen artikler å vise