Ji Seong-ho

For syvende gang

Fra den 25. til den 27. mai arrangeres konferansen Oslo Freedom Forum for syvende gang på Oslo Nye Teater. Frihetsforumets leder Thor Halvorssen avviste imidlertid å utdype konferansens visjoner overfor Ny Tid.

Oslo Freedom Forum (OFF) er et globalt møtested der samfunnsengasjerte mennesker fra ulike bransjer og ståsteder møtes for å promotere menneskerettigheter og åpne, frie samfunn.

Ifølge OFFs eget nettsted er organisasjonens formål å løfte menneskerettigheter til topps på den globale agenda, rette oppmerksomhet mot arbeidet til aktivister og innovatører, samt avsløre totalitære og lukkede samfunn.

Temaet for årets konferanse – «Living in Truth» – omfavner sammenhengen mellom kunst og menneskerettigheter. Konferansen arrangeres av organisasjonen Human Rights Foundation, og skal legge til rette for møter mellom menneskerettighetsforkjempere, kunstnere, entrepenører og studenter.

Årets tema drøftes blant annet av jusstudenten Ji Seong-ho, som rømte fra Nord-Korea i 2014. Onsdag kommer tunisiske Amira Yayaoi for å snakke om demokratibygging. Yayaoi er grunnlegger av organisasjonen Al Bawsa og av nettstedet Marsad, som nedtegner og følger med på samfunnsutviklingen i Tunisia. Yayaoi var selv aktiv under den tunisiske revolusjonen, og er av mange i dag betraktet som en av de mest innflytelsesrike kvinnene i Nord-Afrika og Midtøsten. Som tenåring ble hun forvist fra landet i fire år på grunn av sin aktivisme. I 2014 ble hun tildelt Sjur Låndebrekkes pris for demokrati og menneskerettighetsbygging.

Human Rights Foundation ble grunnlagt av norsk-venezuelanske Thor Halvorssen i 2005, og har ifølge sine egne hjemmesider et særlig fokus på lukkede samfunn.

Ny Tid forsøkte å kontakte Halvorssen for kommentarer blant annet om arrangementets særpreg, organisasjonens tilblivelse, historie og visjon. Arrangøren ønsket imidlertid ikke å besvare Ny Tids spørsmål. Organisasjonen har dessuten blitt kritisert for å være finansiert av mennesker med bånd til høyresiden i USA, noe Ny Tid også ønsket en kommentar til. Halvorssen svarer Ny Tid i en epost:

«Er dette virkelig det beste du kan med tanke på spørsmål? Er dette det beste Ny Tid kan? Dette er et sørgelig forsøk på å få meg til å fylle sidene dine. Vis meg den respekt å lese ditt eget magasins tidligere artikler om Oslo Freedom Forum – eller besøk hjemmesiden. Jeg inviterer deg til å sende mer gjennomtenkte spørsmål – alternativt avslår jeg.»


Heinesen er journalist i Ny Tid.
carima@nytid.no.

Gratis prøve
[wpdevart_facebook_comment curent_url="https://www.nytid.no/for-syvende-gang/" order_type="social" title_text="Kommentarer" title_text_color="#000000" title_text_font_size="22" title_text_font_famely="monospace" title_text_position="left" width="100%" bg_color="#d4d4d4" animation_effect="random" count_of_comments="3" ]

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.