Ken Feinberger

For en neve dollar eller to

Hvorfor er en børsmegler verdt en million dollar mer enn en brannmann som ofret livet under 9/11? Hvilke reaksjoner vekker kompensasjons­utbetalingene? I Playing God får møte en mann som har viet sitt liv til å vurdere hva andre menneskers liv er verdt.

Ellen Lande
Lande er filmskribent og regissør og fast skribent for Ny Tid.
Email: ellen@landefilm.com
Publisert: 02.07.2018
Playing God

Karin Jurschick (Tyskland)

Dette er ikke en klinisk, undersøkende dokumentar. Det er snarere et varmt portrett i brødrene Cohen-toner av en mann med en umulig jobb.

Uriaspost

Ken Feinberger forklarer mens han sitter i bilen: «Med det jeg gjør og har gjort de siste 30 årene, bør du stålsette deg for kritikk. Du forholder deg til mennesker i sorg, som har mistet sine kjære, som er sinte. Du kan ikke gjøre det jeg gjør og forvente skryt og takknemlighet – ikke fra ofre. Allmenheten, derimot, kan forstå og sette pris på det jeg gjør etter en krise.»

Hvordan er det å være Feinberger – den som stadig stikker hodet frem og står lagelig til for hugg? Den eldre advokaten er en av USAs fremste spesialister når det gjelder fastsettelse av kompensasjon etter ulykker og katastrofer. Det er lett å trå feil – det har han smertelig erfart. De voldsomme følelsene massetap av uskyldige liv utløser, sammenliknes best med en ødeleggende orkan. Feinbergers vurderinger har konsekvenser for tusenvis av sårbare mennesker i sorg. Han har håndtert de store tragediene – som 9/11, Vietnam-veteranenes skadevirkninger fra Agent Orange og oppgjøret etter BNs rekordstore oljeutslipp.

Filmen følger Fein-berger i refleksjoner og yrkesutøvelse i nåtiden og byr i tillegg på arkivmateriale fra hans tidligere virke. Mye av materialet og møtene med pårørende er opprørende og svært emosjonelt. Som en moderne kong Salomo står han midt i de umulig avgjørelsene. Få er av den kaliber at de får denne grufulle balansekunsten til. Hvordan han kan være så samvittighetsfull og gi så mye omsorg i en så kynisk jobb en helt mannsalder? Da jeg oppdaget at han har jødisk bakgrunn, falt brikkene på plass. En endeløs samling fotografier av Feinberger sammen med en rekke amerikanske presidenter vitner om respekt og anerkjennelse.

… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Gratis prøve
Kommentarer