Bestill høstutgaven her

Før du veit ordet av det, er du terrorist

TERRORISTLISTE: En ellers begivenhetsløs seinsommerdag fikk jeg ei melding i innboksen min om at jeg sto oppført på ei tyrkisk liste over angivelige terrorister.

Lista var utarbeidet av den Ankara-baserte tankesmia SETA – Stiftelsen for politisk, økonomisk og sosial forskning – som har nære bånd til den tyrkiske regjeringa og Recep Tayyip Erdoğans parti AKP Jeg trodde først det var en dårlig spøk.

Meldinga var ledsaget av ei lenke, og da jeg fulgte den, fikk jeg fram ei liste over i alt 120 kjente og ukjente norske statsborgere – mange av dem folk jeg i andre sammenhenger ikke ville ha det minste imot å bli nevnt sammen med – som på vårparten i fjor hadde undertegnet et opprop mot Tyrkias invasjon av Afrin, et kurdisk område i Syria: Jan Bojer Vindheim, Erling Folkvord, Jan Erik Vold, Thomas Hylland Eriksen, Asbjørn Øveraas, Fartein Horgar, Erling Borgen, Torstein Bugge Høverstad …

Det tok litt tid før alvoret seig inn over meg.

Vi har vel alle hørt om farselignende rettssaker der lærere, akademikere, forfattere og journalister er blitt idømt drakoniske fengselsstraffer for å ha vist en forsiktig sympati med den kurdiske befolkningen, eller en viss interesse for alternativ pedagogikk – begge deler betraktet som mer enn tilstrekkelige bevis på terroristiske hensikter og tilbøyeligheter. Men det er i Tyrkia.

Nå ser vi altså at de tyrkiske styresmaktenes blomstrende paranoia i jakta på regimemotstandere og andre «farlige folk» også har nådd Norge.

«Ekstremt farlig»

Nerina Weiss ved forskningsstiftelsen FAFO uttalte til ABC Nyheter 21. august at «denne rapporten er ekstremt farlig for de som nevnes». Jan Bojer Vindheim mener at folk som står på denne lista, risikerer å bli fengslet dersom de reiser til eller mellomlander i Tyrkia.

Det er fullstendig uakseptabelt at instanser som er knyttet til andre
lands regjeringer,kartlegger og registrerer norske borgere.

Nå er det selvfølgelig en smal sak å unngå å reise til Tyrkia, selv for meg som har et bankende hjerte for Istanbul. Men med tanke på at Tyrkia er medlem av NATO, og at det innen NATO selvfølgelig finner sted omfattende informasjonsutveksling knyttet til «terrorisme», begynner det som først så ut som en spøk, å fortone seg som langt mer alvorlig. Vil vi som står på denne lista, og andre som står på andre lister som er utarbeidet av den famøse tankesmia SETA, kunne risikere overvåking, sanksjoner eller rett og slett bli nektet innreise til andre NATO-land om vi skulle forsøke det? Eller er jeg i overkant paranoid når jeg stiller et sånt spørsmål?

Uansett er det fullstendig uakseptabelt at instanser som er knyttet til andre lands regjeringer, kartlegger og registrerer norske borgere som ikke har gjort annet ennå utøve sin selvfølgelige demokratiske rett . . .Kjære leser. Opprett/åpne din frie leserkonto med din epost over for å lese videre.
(Har du abonnement, logg inn her.)
lasse_tomte@me.com
Tømte er lyriker og oversetter.

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

- Advertisement -spot_img

Du vil kanskje også likeRelaterte
Anbefalte