Bestill vårutgaven med varslerbilaget her

Før du veit ordet av det, er du terrorist

TERRORISTLISTE: En ellers begivenhetsløs seinsommerdag fikk jeg ei melding i innboksen min om at jeg sto oppført på ei tyrkisk liste over angivelige terrorister.

Lista var utarbeidet av den Ankara-baserte tankesmia SETA – Stiftelsen for politisk, økonomisk og sosial forskning – som har nære bånd til den tyrkiske regjeringa og Recep Tayyip Erdoğans parti AKP Jeg trodde først det var en dårlig spøk.

Meldinga var ledsaget av ei lenke, og da jeg fulgte den, fikk jeg fram ei liste over i alt 120 kjente og ukjente norske statsborgere – mange av dem folk jeg i andre sammenhenger ikke ville ha det minste imot å bli nevnt sammen med – som på vårparten i fjor hadde undertegnet et opprop mot Tyrkias invasjon av Afrin, et kurdisk område i Syria: Jan Bojer Vindheim, Erling Folkvord, Jan Erik Vold, Thomas Hylland Eriksen, Asbjørn Øveraas, Fartein Horgar, Erling Borgen, Torstein Bugge Høverstad …

Det tok litt tid før alvoret seig inn over meg.

Vi har vel alle hørt om farselignende rettssaker der lærere, akademikere, forfattere og journalister er blitt idømt drakoniske fengselsstraffer for å ha vist en forsiktig sympati med den kurdiske befolkningen, eller en viss interesse for alternativ pedagogikk – begge deler betraktet som mer enn tilstrekkelige bevis på terroristiske hensikter og tilbøyeligheter. Men det er i Tyrkia.

- annonse -

Nå ser vi altså at de tyrkiske styresmaktenes blomstrende paranoia i jakta på regimemotstandere og andre «farlige folk» også har nådd Norge.

«Ekstremt farlig»

Nerina Weiss ved forskningsstiftelsen FAFO uttalte til ABC Nyheter 21. august at «denne rapporten er ekstremt farlig for de som nevnes». Jan Bojer Vindheim mener at folk som står på denne lista, risikerer å bli fengslet dersom de reiser til eller mellomlander i Tyrkia.

Det er fullstendig uakseptabelt at instanser som er knyttet til andre
lands regjeringer,kartlegger og registrerer norske borgere.

Nå er det selvfølgelig en smal sak å unngå å reise til Tyrkia, selv for meg som har et bankende hjerte for Istanbul. Men med tanke på at Tyrkia er medlem av NATO, og at det innen NATO selvfølgelig finner sted omfattende informasjonsutveksling knyttet til «terrorisme», begynner det som først så ut som en spøk, å fortone seg som langt mer alvorlig. Vil vi som står på denne lista, og andre som står på andre lister som er utarbeidet av den famøse tankesmia SETA, kunne risikere overvåking, sanksjoner eller rett og slett bli nektet innreise til andre NATO-land om vi skulle forsøke det? Eller er jeg i overkant paranoid når jeg stiller et sånt spørsmål?

Uansett er det fullstendig uakseptabelt at instanser som er knyttet til andre lands regjeringer, kartlegger og registrerer norske borgere som ikke har gjort annet ennå utøve sin selvfølgelige demokratiske rett til å ytre seg.
. . .Kjære leser. Du har i dag lest noen frie artikler. Kom evt. tilbake om en ukes tid for å lese mer. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene). Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

lasse_tomte@me.com
Tømte er lyriker og oversetter.

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Journalistikk / Gravejournalist Seymour Hersh - et forbildeBlant de beste, troner den amerikanske journalisten Seymour Hersh (83). Han svertes fra både høyre og venstre flanke – men angrer ingenting.
Varsling / Regjeringen styrket ikke varslervernetRegjeringen fulgte ikke opp varslingsutvalgets forslag, verken om eget varslerombud eller egen varslingsnemnd.
Økonomi / Nordisk Socialisme – På vej mod en demokratisk økonomi (av Pelle Dragsted)Dragsted har en række forslag til hvordan lønmodtagere kan få en større del af «samfundskagen» – f.eks. ved at lukke dem ind i virksomhedernes direktionslokaler.
Fns sikkerhetsrÅd / Official Secrets (av Gavin Hood)Katharine Gun lekket informasjon om NSAs forespørsel til den britiske etterretningstjenesten GCHQ om å spionere på medlemmer av FNs sikkerhetsråd i forbindelse med den planlagte invasjonen av Irak.
3 bØger om Økologi / De Gule Veste har ordet, … (av Mads Christoffersen, …)Fra de Gule vester kom nye former for organisering innen produktions-, bolig- og forbrugsfunktioner. Og med «Degrowth», startende det med helt enkle aktioner som beskyttelse af vand, luft og jord. Og hvad med det lokale?
Samfunn / Colapso (av Carlos Taibo)Mye peker på at et definitivt sammenbrudd nærmer seg. For mange mennesker er kollapsen allerede et faktum.
Radikal chic / Postcapitalist Desire: The Final Lectures (av Mark Fisher (red.) introduksjon ved Matt Colquhoun)Skal venstresiden noen gang bli dominerende igjen, må den ifølge Mark Fisher omfavne begjærene som har vokst frem under kapitalismen, ikke bare avfeie dem. Venstresiden bør dyrke teknologi, automatisering, redusert arbeidsdag og populære estetiske uttrykk som mote.
Klima / 70/30 (av Phie Amb)Åbningsfilmen på Copenhagen DOX: de unge påvirkede politikkens klimavalg, men Ida Auken er filmens vigtigste omdrejningspunkt.
Thailand / Fighting for Virtue. Justice and Politics in Thailand (av Duncan McCargo)En magtfuld elite i Thailand – Myanmars naboland – har det seneste årti forsøgt at løse landets politiske problemer med domstolene, hvilket blot har forværret situationen. I en ny bog advarer Duncan McCargo mod «retsliggørelse».
Surrealistisk / The Seven Lives of Alejandro Jodorowsky (av Samlet og kuratert av Bernière og Nicolas Tellop)Jodorowsky er en mann full av kreativt overmot, grenseløs skapertrang og helt uten ønske eller evne til å gå på kompromiss med seg selv.
Journalistikk / «Stinkjournalistikk» mot varslereProfessor Gisle Selnes skriver at Harald Stanghelles kronikk i Aftenposten 23. februar 2020 «ser ut som en støtteerklæring, [men] ligger som en ramme rundt det forterpede angrepet på Assange». Han har rett. Men har Aftenposten alltid hatt dette forholdet til varslere, som for eksempel i tilfellet Edward Snowden?
Om Assange, tortur og straffNils Melzer, FNs spesialrapportør om tortur og annen grusom, umenneskelig eller nedverdigende behandling og straff, sier følgende om Assange:
- Advertisement -

Du vil kanskje også likeRelaterte
Anbefalte