Pixabay

Før du veit ordet av det, er du terrorist


TERRORISTLISTE: En ellers begivenhetsløs seinsommerdag fikk jeg ei melding i innboksen min om at jeg sto oppført på ei tyrkisk liste over angivelige terrorister.

Tømte er lyriker og oversetter.
Email: lasse_tomte@me.com
Publisert: 2019-09-01

Lista var utarbeidet av den Ankara-baserte tankesmia SETA – Stiftelsen for politisk, økonomisk og sosial forskning – som har nære bånd til den tyrkiske regjeringa og Recep Tayyip Erdoğans parti AKP Jeg trodde først det var en dårlig spøk.

Meldinga var ledsaget av ei lenke, og da jeg fulgte den, fikk jeg fram ei liste over i alt 120 kjente og ukjente norske statsborgere – mange av dem folk jeg i andre sammenhenger ikke ville ha det minste imot å bli nevnt sammen med – som på vårparten i fjor hadde undertegnet et opprop mot Tyrkias invasjon av Afrin, et kurdisk område i Syria: Jan Bojer Vindheim, Erling Folkvord, Jan Erik Vold, Thomas Hylland Eriksen, Asbjørn Øveraas, Fartein Horgar, Erling Borgen, Torstein Bugge Høverstad …

Det tok litt tid før alvoret seig inn over meg.

Vi har vel alle hørt om farselignende rettssaker der lærere, akademikere, forfattere og journalister er blitt idømt drakoniske fengselsstraffer for å ha vist en forsiktig sympati med den kurdiske befolkningen, eller en viss interesse for alternativ pedagogikk – begge deler betraktet som mer enn tilstrekkelige bevis på terroristiske hensikter og tilbøyeligheter. Men det er i Tyrkia.

Nå ser vi altså at de tyrkiske styresmaktenes blomstrende paranoia i jakta på regimemotstandere og andre «farlige folk» også har nådd Norge.

Abonnement halvår kr 450

«Ekstremt farlig»

Nerina Weiss ved forskningsstiftelsen FAFO uttalte til ABC Nyheter 21. august at «denne rapporten er ekstremt farlig for de som nevnes». Jan Bojer Vindheim mener at folk som står på denne lista, risikerer å bli fengslet dersom de reiser til eller mellomlander i Tyrkia.

Det er fullstendig uakseptabelt at instanser som er knyttet til andre
lands regjeringer,kartlegger og registrerer norske borgere.

Nå er det selvfølgelig en smal sak å unngå å reise til Tyrkia, selv for meg som har et bankende hjerte for Istanbul. Men med …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?

Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)