Rita Regissør George Danopoulos

For å nå oasen, må du krysse ørkenen


PROSTITUSJON: Den korte dokumentarfilmen Rita er historien om en prostituert av den gamle skolen i Aten.

Fafner er fast kritiker i Ny Tid. Bosatt i Tel Aviv.
Email: fafner4@yahoo.dk
Publisert: 2019-08-09
Rita Regissør

George Danopoulos (Hellas)

Rita er en rørende fortelling om en prostituerts skjebne i Aten. Med sin siste dokumentarfilm tegner George Danopoulos et bilde av denne kvinnen ved navn Rita – en hjerteskjærende film som uttrykker en egen poetisk skjønnhet, midt i elendigheten.

Vi får aldri vite alderen hennes, bare at hun ikke kan regnes som noen ungdom lenger, men at hun ennå ikke er ved veis ende av sin karriere. Vi ser aldri ansiktet hennes der hun gir oss en omvisning rundt på arbeidsplassen mens hun forteller historien sin. «Dette stedet er mitt liv», sier hun. «Det er her jeg vokste opp, erfarte […] ble nedslått av livet, ga og tok, feilet. Alt skjedde her.» På veggen er det en klokke med et bilde av Marilyn Monroe, og i bakgrunnen spilles en gammel Lionel Richie-låt.

Få slutter når de først har begynt

Du starter ikke som prostituert med en bevissthet om det; snarere dreier det seg om en impulsiv beslutning. Det er først etter en viss tid at du tenker over det og innser hvilket valg du har tatt, og hva det koster deg. Du har enten mot til å slutte, eller mot til å fortsette. Og det er i denne fasen av livet at Danopoulos møter Rita. Hennes tanker og erfaringer er nok de samme som hos mange andre kvinner i samme yrke, og likevel er det hele svært personlig. Det er ingen merkbar sosial indignasjon, noe som ville vært naturlig, for situasjonen hennes er virkelig nedverdigende. Her felles ingen dom. I stedet utviser regissøren en sterk trang til å forstå og til å lytte, slik at det er helt opp til Rita hvordan hun vil presentere seg selv.

Du har enten mot til å slutte, eller mot til å fortsette.

Hun er ærlig. Visse deler av jobben har hun alltid likt, særlig …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?
Abonnement kr 195/kvartal

Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)