Illustrasjonsbilde fra pelsdyrfarm. (Foto: Alf Ove Hansen, NTB Scanpix)

Folket mot pelskåpene


PELSDYRNÆRINGEN: Vinteren er forbi, og heldigvis var det lite mink og rev som omsluttet kroppene i gatebildet.

Lunde er kommunikasjonsrådgiver for Dyrevernalliansen.
Email: hanna@dyrevern.no
Publisert: 2019-04-01

Ifølge en ny opinionsundersøkelse i regi av Dyrevernalliansen, har færre enn én av ti nordmenn gått til innkjøp av klær med ekte pels de siste fem årene. Hele fire av fem av dem som har en mening om saken, sier at det er galt å drive oppdrett av dyr i bur til pels.

«Ut» i Europa. Dette samsvarer med signaler fra resten av Europa, der stadig flere land velger å forby næringen, eller gjør det så dyrt å drive med pels at industrien i praksis avvikles. De store motehusene følger etter, med Gucci som siste i rekken til å droppe ekte pels i sine kolleksjoner. «Pels er ikke moderne lenger», sa deres administrerende direktør da han kunngjorde nyheten om en pelsfri fremtid for det ikoniske merket.

Regjeringen vil fortsatt øke støtten til pelsdyroppdrett med to
millioner av skattebetalerens kroner.

Men til tross for at pelsens posisjon daler blant forbrukerne, er ikke dette reflektert i de politiske føringene her til lands. Etter press fra Venstre og KrF skrinla Høyre og Frp planene om å fjerne dyrevern fra statsbudsjettet. Men de vil fortsatt øke støtten til pelsdyroppdrett med to millioner av skattebetalerens kroner.

Gale av innesperringen

I Norge blir over én million rev og mink holdt innesperret livet gjennom i små nettingbur. De fleste forstår intuitivt at et levende vesen umulig kan få sine instinkter og naturlige behov tilfredsstilt på denne måten– ikke minst aktive rovdyr som rev og mink. De kan rett og slett miste forstanden, og som i sølvrevens tilfelle, ende med å skadebite og drepe sine egne valper. Mulighetene for å oppnå god og anstendig dyrevelferd for pelsdyrene er totalt annerledes enn for vanlige husdyr. Derfor er …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?
Abonnement kr 195/kvartal