Folkemordet pågår ennå

Intent to Destroy Regi: Joe Berlinger USA

Med Tyrkias fornektelse og historieforfalskning pågår faktisk det armenske folkemordet ennå. 

Intent to Destroy

Joe Berlinger

USA

«Hvem er det i dag som husker utryddelsen av armenerne?» Sitatet blir tillagt Adolf Hitler, fra tiden da nazistene forberedte den totale tilintetgjørelsen av de europeiske jødene. Et nettsøk avdekker imidlertid raskt at mange nettsider enten nekter for at Hitler noen gang sa dette, eller hevder at det armenske folkemordet aldri fant sted.

Tyrkias legitimitet. Det er nå hundre år siden 1,5 millioner armenere ble myrdet av det tyrkiske ottomanske imperiet. I dokumentaren Intent to Destroy blir den bitre sannheten om det moderne Tyrkias kontinuerlige fornektelse av folkemordet vist frem, og det er den Oscar-nominerte dokumentarfilmskaperen Joe Berlinger som sørger for dette.

Det nåværende autoritære tyrkiske regimet, under president Recep Erdogan, bruker rutinemessig millioner på PR som fornekter at det armenske folkemordet noensinne fant sted. Dette nøye planlagte massedrapet reiser nemlig spørsmål ved selve eksistensen til det moderne Tyrkia. Berlingers Intent to Destroy beretter om den systematiske utslettelsen av de kristne armenerne, og på hvilken måte denne tungt belastede historien er blitt fremstilt – de få gangene historien faktisk blir fortalt – særlig på film.

Filmens første tredjedel gir et omfattende og detaljert bilde av de planlagte deportasjonene og dødsmarsjene som var på nippet til å utradere den armenske befolkningen i Tyrkia mellom 1915 og 1923. Dette var den første gangen det 20. århundres midler ble utnyttet til å utrydde en folkegruppe. Berlingers mange historikere overbeviser om at den tilhørende beslagleggelsen av armensk eiendom og formue bante vei for en tyrkisk over- og middelklasse.

Beslaglagt armensk eiendom og formue bante vei for en tyrkisk middel- og overklasse.

Armensk Schindlers liste. Dette komplekse narrativet blir her effektivt strukturert ved å plassere det innenfor rammen av en storbudsjetts Hollywood-fiksjonalisering av det armenske folkemordet. Joe Berlinger klarte å skaffe seg en plass på filmsettet til den kommende storfilmen The Promise, et dramatisk epos til 100 millioner dollar, ambisiøst omtalt som den armenske Schindlers liste. Det hele ble regissert av Oscar-vinneren Terry George (Hotel Rwanda, In The Name Of The Father), og har stjerner som Christian Bale og Oscar Isaac i rollene.

På grunn av Tyrkias mektige fornektelsesmaskineri ble opptakene til The Promise gjort i Spania, Portugal og på Malta, der landskapene fikk spille rollen som det ottomanske imperiet ved overgangen til det 20. århundre. Selv om Terry George prøvde å holde en lav profil på produksjonen under opptakene, gjorde tyrkiske myndigheter alt de kunne for å gjøre sitt truende nærvær kjent. Én av dem som fikk merke dette, var den spanske skuespilleren Daniel Giménez Cacho. Da han ved en tilfeldighet gjorde kjent at han skulle spille en armensk prest i The Promise, innkalte den tyrkiske ambassadøren i Spania ham til et møte for å overrekke ham en hendig samling fornektelsespropaganda.

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

Legg igjen et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.