Folkemord i forførende farger

FOLKEMORD: Eksepsjonell fotobok gir et rystende innblikk i folkemordet på rohingyaene.

Ellen Lande
Lande er filmskribent og regissør og fast skribent for Ny Tid.
Email: ellen@landefilm.com
Publisert: 01.08.2019
           No Place on Earth
Forfatter: Patrick Brown
FotoEvidence,

Små barnelik er innsvøpt i tynneblodrøde og neongule stoffer som kleber seg fast og avdekker hver minstedetalj. Kroppene gir ennå gjenklang av livsstruttende lek, men måten ansikteneer tildekket på, varsler dødstilstanden. Det irrgrønne gresset hvor barna ligger,er så frodig og vått at fuktigheten fornemmes av synet alene. Skjønnheten ogtaktiliteten i denne fotoberetningen om etnisk rensning av rohingyaer i Myanmar(Burma) er like foruroligende som de er gjennomgående.

Overveldende forførerisk

Visuell briljans i rå skildring av bestialitet og nød er vanskelig. De forføreriske kvalitetene i bildene er så overveldende at de tidvis distanserer tilskueren fra den akutte situasjonen rohingyaene befinner seg i. Fotografiene er maleriske perler som omhandler menneskets eksistensielle kamp i møte med den farligste arten på jorden, Homo sapiens. Fort leder de til forgapelse i form, farge og narrativ eksellense.

Stillbildene i boken er som hentet fra en påkostet Hollywood-produksjon: dramatikk, sterke følelser og en fengslende eksotisk fargepalett. Himmelen er like episk mørk som skjebnen til de over en million menneskene som er berørt av folkemordet og den påfølgende flyktningkatastrofen.

Noen får overleve for å kunne spre skrekkhistorier videre.

Den australske fotografen Patrick Brown trekker sterke veksler på sin bakgrunn som teaterfotograf med spesiale i dans. Han fanger og fryser bevegelsen i det sekundet der den forteller mest. Samtidig skaper hans fargebruk en sanselig opplevelsesbankett. Ordtaket «den enes død, den andres brød» går som et ekko i hodet mitt. Men Brown vedgår i et intervju med WorldPress at han knapt kan leve av fotojournalistikken, selv om han nå er prisbelønt både for sitt tidligere arbeid om illegal handel med utrydningstruede dyr og dokumentasjonen av rohingya-tragedien.

NO PLACE ON EARTH – FOLKEMORD I FORFØRENDE FARGER.

… OBS. teksten fortsetter …
Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)

Ny Tid i julegave

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.