Folk flest har rett om Oljefondet og kull

Over halvparten av Norges befolkning mener at Oljefondet bør trekke seg ut av selskapersom produserer kullkraft eller utvinner kull. Bare 14 prosent er uenig. Folk flest har rett, og Stortinget må høre på folket. Akkurat nå diskuterer Stortinget de fremtidige kjørereglene for Oljefondet. Samtlige partier utenfor regjering har sagt at de er tilhengere av å […]

Ny Tid

Over halvparten av Norges befolkning mener at Oljefondet bør trekke seg ut av selskapersom produserer kullkraft eller utvinner kull. Bare 14 prosent er uenig. Folk flest har rett, og Stortinget må høre på folket.

Akkurat nå diskuterer Stortinget de fremtidige kjørereglene for Oljefondet. Samtlige partier utenfor regjering har sagt at de er tilhengere av å trekke fondet ut av kull, mens finansministeren ikke har ønske om noe automatisk uttrekk –verken fra kullgruver eller kullkraftverk. Dermed er regjeringen i utakt med flertallet av befolkningen. Flere spørreundersøkelser viser at det store flertall av nordmenn ønsker å trekke sine egne sparepenger ut av kull og kullkraft. Dette kom senest frem da TNS Gallup la frem sitt store klimabarometer i forrige uke. Der svarte 54 prosent av de spurte at Oljefondet bør ut av kullgruver og kullkraft.

Risiko. Bakgrunnen for diskusjonen er at Oljefondet er en av de aller største investorene i hele verden. Fondet har plassert mer enn ti milliarder dollar av norske sparepenger i kull globalt. Dette gjør fondet til verdens åttende største investor i kullindustrien. Kampen mot klimaendringer handler i stadig større grad om å flytte investeringer, og særlig investeringer i energiproduksjon. WWF har sammen med en rekke andre organisasjoner og aktører i flere år arbeidet for at Oljefondet skal flytte det norske folkets sparepenger ut av kull. I tillegg anbefaler nå finansmiljøer over hele verden at investorer selger seg ut av sektoren. Aksjeprisene har sunket med over 50 prosent på ett år. Vi ser gjensidig forsterkende sammenhenger mellom finansiell risiko og klimapolitisk risiko i kullsektoren.

Vi må ut av både kullgruver og kullkraft så snart som mulig.

Saken handler altså ikke bare om å bidra til å redde verdens klima, men også om en finansminister i utakt med folket og ledende finansmiljøer. Dessuten handler saken om Stortingets troverdighet: Allerede i fjor vinter var det klart at et flertall av partiene på Stortinget ønsker å trekke Oljefondet ut av kull. Men den gangen klarte ikke disse partiene å bli enige om noe felles vedtak. Det ville være et stort og meget beklagelig nederlag – både for Stortinget og verden – dersom partiene roter bort muligheten i år igjen.

I noen få uker fremover vil alle partiene på Stortinget diskutere Oljefondets fremtid. Nå har de fått klare signaler fra velgerne sine om at de bør trekke fondet ut av både kullgruver og kullkraft. Risikoen ved å ikke trekke seg ut av sektoren, men å velge bli, utgjør en farlig strategi for både klimaet og sparepengene våre.

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.