Følger Frp med argusøyne

– Vi håper Frp vinner, sier belgiske Vlaams Belang til Ny Tid. Det høyrepopulistiske partiet vil ha Siv Jensen med i en internasjonal koalisjon. Også Sverigedemokratene og danske høyrepartier ønsker at Frp får regjeringsmakt mandag.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Det er et historisk valg Norge står overfor mandag 14. september. I det minste ifølge internasjonale korrespondenter, partier og forskere i det nordlige Europa.

Dersom Fremskrittspartiet, slik meningsmålingene åpner for, kommer inn i regjering og partileder Siv Jensen får statsministerposten, blir hun nemlig historiens første regjeringssjef fra et høyrepopulistisk parti i Europa. Den som har kommet nærmest til nå, er Jörg Haider (1950-2008). Men han gikk i år 2000 av som partileder for å få sitt østerrikske Frihetsparti (FPÖ) inn i regjering, da under en regjeringssjef fra De konservative.

Nå øyner imidlertid høyrepopulistiske partier ute i Europa nytt håp.

– Vi håper at Fremskrittspartiet sikrer en tydelig valgseier i Norge!

Det skriver Arnout Collier fra det belgiske Vlaams Belang i en e-post til Ny Tid. Partiet regnes som et av de mest ekstreme høyrepopulistiske partiene i Europa.

Inspirasjonen ligger i at Frp får til en regjeringskoalisjon med Høyre, noe som nettopp er målet for flere som Vlaams Belang ute i Europa. Collier og Vlaams Belang følger det norske valget tett og med interesse.

– Hvis Frp danner en koalisjonen med et etablert konservativt parti som Høyre, bekrefter dette at Frps høyreorienterte samfunnssyn og analyser har vunnet fram og er blitt akseptert blant et bredere lag av den norske befolkningen, mener Collier.

– Dette er en utvikling vi ser over hele Europa. De siste ti årene har europeere beveget seg retning høyre på den politiske skalaen, hevder talsmannen fra Vlaams Belang.

Garanterer medieoppslag

Neste skritt blir å få Fremskrittspartiet og Siv Jensen med i en internasjonal bevegelse for høyreorienterte partier i Europa.

– Denne endrede mentaliteten kan kun ha en direkte politisk påvirkning dersom alle høyrepartier i Europa, innenfor og utenfor EU, koordinerer sine krav. Først da kan vi løse samfunnsproblemene i Europa, som innvandring og mangel på demokrati. Europeernes rop om fundamentale løsninger er akutte og legitime, skriver Collier og Vlaams Belang til Ny Tid.

Elisabeth Ivarsflaten er førsteamanuensis ved Universitetet i Bergen og har forsket på fellestrekk mellom høyreradikale partier i Europa. Slik kommenterer hun utspillet fra det omstridte belgiske partiet:

– Frp ønsker nok ikke å bli sammenlignet med Vlaams Belang, som er nokså brune politisk, sier Ivarslaten. Og slik kommenterer hun hvordan verden vil reagere dersom Frp tar over regjeringsmakten mandag:

– Det kommer garantert internasjonale oppslag, det er helt sikkert. Bildet av selvgode, rike nordmenn som gir makten til de høyreradikale, det kommer til å skape oppmerksomhet. Men jeg tror ikke du får den samme internasjonale politiske reaksjonen som østerrikske FPÖ fikk da de gikk i regjering for ni år siden, antar Ivarsflaten.

Også i andre europeiske land følger man mandagens norske valg med argusøyne. Spesielt i Danmark og Sverige kan den politiske maktbalansen bli sterkt påvirket dersom Frp og Siv Jensen vinner makten. Den svenske journalistnestoren Björn Lindahl, som er Oslo-korrespondent for Svenska Dagbladet, har dekket de norske valgene siden 1981. Han påpeker at det er Frps fremgang som er det mest interessante ved valget, sett med svenske øyne. Aftonbladet omtalte på lederplass nylig Siv Jensen som «håpet» for de norske borgerlige partiene.

Inspirert av Frp

− I Sverige har Sverigedemokraterna ennå ikke kommet seg inn i Riksdagen, men de er på god vei inn i kommunene. De er inspirert frem av danske myndigheters innstramming av innvandringspolitikken samt av Fremskrittspartiets vei mot toppen gjennom kommunepolitikken, uttaler Lindahl.

Han viser slik til hvordan Frp det siste tiåret gradvis har fått mer og mer makt lokalt gjennom å inngå i ulike koalisjoner i byregjeringer som i Oslo og Bergen. Lindahl påpeker at målingene i dag viser at de nasjonalistiske og høyreorienterte Sverigedemokraterna om ett år vil kunne komme over sperregrensen på fire prosent, og dermed få reell innflytelse i det svenske parlamentet.

− De vil kunne avgjøre om det blir rød eller blå regjering. Men i Sverige er velgerne mer trofaste mot blokkene enn i Norge, og har vanskeligere for å gå fra rødt til blått.

Man har en mer kaotisk politisk situasjon i Norge, for det interessante med Frp, er at en stor del av velgerne deres er arbeidsfolk, som også er opptatt av rød politikk. Slike tendenser finner vi ikke mye av i Sverige, sier Lindahl.

Også i Danmark følges Fremskrittspartiet nøye. BI-forsker og Frp-medlem Asle Toje fikk nylig et stort intervju i Politiken om sin danskinspirerte kulturkrigsdebatt, der han roste nylig avgåtte statsminister Anders Fogh Rasmussen. I Politiken 12. august anbefalte Lars Trier Mogensen, redaktør for lederkollegiet, at danske sosialdemokrater og Venstre-folk kopierte Stoltenbergs metode med å gjøre Frp til hovedmotstander: «Stoltenberg har gennemskuet den borgerlige borgerkrig: Jo større Fremskrittspartiet bliver, desto mindre bliver sandsynligheden for en borgerlig regering.»

Dansk innvirkning

I Danmark har Pia Kjærsgaards Dansk Folkeparti, en avlegger av det danske Fremskridtspartiet, de siste åtte årene hatt stor innflytelse på politikken til den Venstre-ledede mindretallsregjeringen, men uten å komme til maktens bord.

Men ikke bare Dansk Folkeparti er en mulig samarbeidspartner for Frp, som har hentet en rekke forslag fra dansk politikk de siste årene. I slutten av mars talte den sentrale danske Venstre-politikeren Inger Støjberg, som en måned senere ble regjeringens likestillingsminister, på Frps landsmøte. Støjberg sa da til norske medier at det er «store likhetstrekk» mellom danske Venstre og norske Fremskrittspartiet.

– I den danske regjeringen vil man nok si at Norge følger etter Danmark. Når det gjelder internasjonalt samarbeid, redusering av økonomisk støtte til FN, EU-skepsis og senkning av bistandsmidler, så er Frp helt på linje med Dansk Folkeparti, uttaler Rune Stubager, valgforsker ved Universitetet i Århus.

Han påpeker at med Siv Jensen i regjering i Norge, så kan det framover bli enda vanskeligere å mobilisere mot Pia Kjærsgaard i regjering i Danmark.

– Dette kan ta vinden ut av den sosialdemokratiske opposisjonen her i Danmark, sier Stubager til Ny Tid.

Lars Halskov, journalist i danske Politiken, besøkte nylig Bodø for å undersøke hvordan Frp har vokst seg så stort. Han mener hemmeligheten er en blanding av Dansk Folkepartis asylpolitikk og det danske Venstres liberalisme.

− Mange dansker undres over hvordan det er mulig at et høyreorientert parti kan ha fått så stor oppslutning. Men et særnorsk fenomen er oljefondet, som gjør det mulig for Frp og gi skattelettelser, samtidig som de kan kreve utbygging av velferdsstaten, sier Halskov.

Les mer i papirutgaven av Ny Tid

---
DEL