Født i feil bås

American Boys av fotografen Soraya Zaman er resultatet av en tre år lang reise gjennom 21 amerikanske stater. Gjennom essays og fotografier forsøker Zaman å fange erfaringene til 29 transseksuelle individer som gjennomgår en kjønnstransformasjon fra kvinne til mann. Zaman finner alle de respektive portrettobjektene via det sosiale mediet Instagram, der det hele startet med kontoen @americanboysproject.

Begrepet «kjønn» er en samfunnsskapt sosial konstruksjon som følger et strengt sett med binære regler om hvordan kvinner og menn skal se ut, oppføre seg og så videre. Denne binære ideologien oppleves som giftig for det transseksuelle og ikke-binære miljøet som representeres i denne boken.

Såkalte ciskjønnede (personer som identifiserer seg med sin biologiske kjønnskategori) har et spesielt ansvar for å utvise åpenhet og aksept overfor en mer flytende kjønnsidentitet i samfunnet. Transseksualisme har eksistert i alle tider. Man har funnet bevis på det i greske myter, klassiske historier, i renessansen og i kulturell antropologi.

Fotografiene viser mennesker som streber etter å se ut slik de egentlig føler seg.

Zaman påpeker i bokens innledning at den amerikanske urbefolkningen alltid har anerkjent . . .

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement (69kr)

Abonnement kr 195 kvartal