FN: – Vi er alle fan av Norges utenriksminister

Jonas Gahr Støre reddet FNs omstridte rasismekonferanse, mener FN-topp.

Ny Tid

Publisert dato: 07/05/2009

Utenriksminister Jonas Gahr Støre er ikke bare en stjerne i Norge. Også i FN og internasjonale menneskerettighetskretser har han virkelig blitt lagt merke til etter FNs menneskerettighetskonferanse, den såkalte Durban II-konferansen.

– Vi er alle fan av Norges utenriksminister nå, sier talsmann for FNs høykommissær for menneskerettigheter, Rupert Colville.

Konferansen har måttet tåle mye kritikk. I både norsk og internasjonal debatt ble det uttrykt frykt for at rasismekonferansen ville bli en anti-ytringsfrihetskonferanse. Da Irans president Mahmoud Ahmadinejad gikk på talerstolen med hatefull Israel-kritikk, forlot delegater fra en rekke land salen i protest. Støre på sin side ble sittende og valgte å besvare Ahmadinejads innlegg fra talerstolen. Talsmann Colville legger ikke skjul på at Støre spilte en svært sentral rolle i å redde konferansen og bidra til at det likevel ble enighet om sluttdokumentet. Støre har fått ros fra alt fra jødiske ledere til canadiske aviser for at han ikke forlot salen, men Colville går enda lenger.

– Det var en veldig viktig tale på et veldig avgjørende tidspunkt, og det endret atmosfæren.

Støre spilte dermed en viktig rolle i å redde hele konferansen, sier Colville og legger til at også høykommissæren selv understreket betydningen av Støres tale overfor pressen etter konferansen.

– Gjorde det rette

Støre er kanskje Norges mest populære politiker. Til og med Frp-leder Siv Jensen har sagt at Støre kunne vært utenriksminister også i hennes regjering. Norges utenriksminister har også blitt lagt merke til internasjonalt. Da NATO skulle finne ny generalsekretær tidligere i år, ble Støre lansert som en het kandidat av flere sentrale internasjonale medier. Han skal også ha imponert europeiske kolleger.

Støre avviser at hans opptreden på Durban-konferansen har markert ham ytterligere som kandidat til fremtidige internasjonale toppjobber, og understreker at han skal fortsette i norsk politikk.

– FN sier talen din var viktig for å redde rasismekonferansen. Spilte du en så viktig rolle?

– Det får bli opp til andre å vurdere. Norge var opptatt av at forhandlingene skulle lykkes og norske forhandlere bidro til sluttdokumentet som ble vedtatt. Jeg ønsket å delta på konferansen, og ville ikke overlate FNs talerstol til dem som sprer budskap om hat. I ettertid har jeg registrert at mange var enig i det jeg gjorde, også i landene som valgte å ikke delta på konferansen, sier Støre til Ny Tid.

Han mener det Norge gjorde var riktig og er derfor ikke overrasket over at mange har vært enige i det.

– Holdt FN sammen

Menneskerettighetskommissær i Europarådet, Thomas Hammarberg, trekker også fram Støres positive bidrag på rasismekonferansen.

– Norge har svært godt rykte internasjonalt når det gjelder menneskerettigheter. Norges positive bidrag på Durban II-konferansen er det siste gode eksemplet på det, sier Hammarberg i en uttalelse til Ny Tid.

Professor i internasjonal politikk ved Universitetet i Oslo, Arild Underdal, er ikke overrasket over at FN kommer med ros til Støre.

– FN er avhenging av å holde sammen og Støres tale var et viktig bidrag mot økt polarisering i FN. I så måte var Støres opptreden en håndsrekning til FN, sier Underdal.

Professoren er overbevist om at Støres opptreden har markert ham ytterligere internasjonalt som en dyktig og selvstendig utenriksminister.

Kommentarer