Flytter 17. mai-tog

På Spanias solkyst flyttes 17. mai-toget fra byens paradegate på grunn av terrorfrykt.

Spania

Nordmenn på solkysten i Spania er mer redd for terror på den norske nasjonaldagen enn nordmenn i Iran. I Teheran blir feiringen større enn noen gang.

Det viser seg etter at Ny Tid har vært i kontakt med Utenriksdepartementet (UD) og flere ambassader rundt omkring i verden. I byen Fuengirola i Spania er toget flyttet fra strandpromenaden og inn på et område ved den norske sjømannskirken i byen.

– Dette er forebyggende, og på vegne av barna. Det fins nordmenn i utlandet som har hatt ubehagelige episoder på grunn av Muhammed-tegningene, sier rektor ved den norske skolen, Stig Morten Eggesvik.

Eggesvik har varslet UD, men understreker at de ikke har fått noen føringer derfra.

– Vi kommer ikke med noen sentral tilråding, det er ambassadene i de enkelte land som vurderer situasjonen, sier informasjonsrådgiver i UD, Frode Overland Andersen, som ikke har hørt om andre som skal begrense feiringen.

Både i Islamabad, Damaskus, Palestina og Kuala Lumpur foregår feiringene som normalt.

– Vi feirer 17. mai som vi pleier, og i år er faktisk feiringen større enn noen gang, skriver Kristine Nordengen ved den norske ambassaden i Teheran i en e-post til Ny Tid.

Det skal nemlig feires en ukes Ibsenfestival, med flere teateroppsetninger og foredrag fra både norske og iranske forskere.

– Det norske flagget kommer til å vaie side om side med iranske. Ibsen og denne festivalen har fått bred mediedekning i Iran, skriver Nordengen.

Hun understreker at demonstrasjonene etter karikaturtegningene hadde liten oppslutning fra folk flest i Teheran.

Kommentarer